Ät klimatsmart

Maten utgör 1/3 av hushållens klimatpåverkan och det mesta orsakas av vårt köttätande. Genom att välja vad vi köper kan vi därmed begränsa vår egen klimatpåverkan.

Att äta klimatsmart är enkelt:
  • Ät mer vegetariskt
  • Välj rätt sorts kött
  • Släng inte maten

Att äta klimatsmart handlar främst om att äta mer vegetariskt eftersom framställningen av dessa råvaror ofta har låg klimatpåverkan. Att äta mer vegetarist innebär också att vi indirekt köper mindre animalier vars produktion ofta har större klimatpåverkan.

Att välja rätt sorts kött innebär att välja djurslag vars produktion bidrar mindre till klimatpåverkan. Det gör vi genom att äta mer fisk och fågel samtidigt som vi minskar konsumtionen av nöt och lamm. Läs mer här om Medveten köttkonsumtion

Att inte slänga mat är också viktigt eftersom det går åt mycket energi att producera maten. Att slänga mat innebär inte bara att vi slösar med råvarorna, vi bidrar också till produktionen av mer mat efersom vi gärna köper ny innan den gamla ätits upp.

Läs mer här!
Naturskyddsföreningen
Sveriges Konsumenter
WWF - One Planet Plate




Populära inlägg