Bolognese linser & nötfärs

Ett av koncepten för minskad konsumtion av rött kött innebär att dryga ut kötträtter med vegetabilier. En portion innehåller då mindre kött och blir därmed mindre klimatbelastande. Samtidigt ger köttet önskad smak till maten och kompletterar det vegetabiliska. 

En av familjens favoriter är vår kryddiga bolognese med röda linser och nötfärs.


Allt detta goda kan vara bra att ha hemma! Men det är inte så noga med mängder och innehåll, så sätt gärna er egen karaktär på maten.

250g nötfärs, svensk och ekologisk

1 dl torra röda linser, ekologiska

2 mellanstora morötter, svenska och ekologiska

2 stora gula lökar, svenska och gärna ekologiska

2 klyftor vitlök, från Europa

2 st burkar krossade tomater, ca 390g av valfri sort

Rapsolja, ekologisk

2 buljongtärningar, ekologisk grönsaks- eller köttbuljong

3 msk tomatpuré, ekologisk

Paprikapulver, spiskummin, kummin, kanel, chilipeppar, svartpeppar, basilika, oregano, rosmarin

1 msk chipotle paste

1 tsk japansk soya

2 dl fryst majs, ekologisk

1/2 dl olivolja, ekologisk


Dags att koka ihop magin

Hacka lök och vitlök, tärna morötterna. Lägg i grytan tillsammans med rapsolja och hetta upp. Är färsen fryst läggs den i och fräser med tills den tinats. Tillsätt buljongtärningarna och krossade tomater. Tillsätt linserna, tomatpuré, kryddor, chipotle och soya. Låt koka under lock och tillsätt vatten allt eftersom linserna sväller och drar åt sig vätska. Linserna behöver ca 20 min för att koka klart. Tillsätt majsen. Toppa med olivolja, rör ordentligt och smaka av. 

Använd gärna en gryta i gjutjärn och redskap av trä för att få rätt känsla av traditionell och rustik matlagning. Serveras med valfria tillbehör.

Olika sorters linser: svarta beluga, röda, gula och gröna.














.

Kommentarer

Populära inlägg