Hur odlar vi?

NYTT FÖR I ÅR: bevattningssystem!

Zon 4
Gröna Villans trädgård ligger i Uppland i odlingszon 4. Här brukar den sista snön komma kring Valborg och nätterna med frost avtar i mitten av maj. Frosten återkommer i slutet av september och den första pudersnön i oktober. Med hjälp av växthusen och väl valda placeringar i trädgården kan vi förbättra förutsättningarna för plantorna och förlänga odlingssäsongen.

Odling i trädgård och växthus
Gröna Villans trädgård är ca 2000 kvm i söderläge med soltimmar från morgon till sen eftermiddag under sommaren. Fruktträden upptar en stor andel av den odlingsbara ytan och bidrar till "vandrande skugga" under dagen. För grönsaker odlade utomhus har vi drivbänkar, djupgrävda bäddar och flera upphöjda odlingsbäddar i olika storlekar. Vi har även ett större antal krukor och självvattnande hinkar att odla i för växter som kan behöva flyttas eller kräver jämn bevattning. För snittblommor har vi grävt ihop de långa rabatterna till ett större sammanhängande område som vi kallar "blomsteråkern". Lilla växthuset är 12 kvm stort med murad grund och fönster runt om. Stora tunnelväxthuset är 75 kvm stort täckt i plast. Växthusen är kallväxthus utan frostvakt, uppvärmning och belysning vilket innebär att ingen energi behövs.

2020: I förgrunden pumpor, stjälkselleri och jätteverbena. Kållandet under nät till höger.

Lilla växthuset innan alla plantor flyttas in för säsongen.

2020: Odlingslådorna med lök, drivbänken och lilla växthuset.

Blomsteråkern 2021

Stora tunnelväxthuset 2021

Småskaligt
Gröna Villan odlar i en helt vanlig villaträdgård. Trädgården rymmer en stor variation av växter, men vi har ett litet antal av varje sort och får en liten skörd. Vi vill gärna erbjuda ett brett sortiment av grönsaker och snittblommor. Vid en inventering av de sorter som vi testat under åren uppskattades antalet till ca 300 olika sorter inom frukt och grönsaker och 300 varianter inom blommor. Nu har vi skalat ner och fokuserar på våra favoriter. Idag odlar vi olika varianter av 39 sorters frukt och grönsaker, samt 100 sorters blommor. Vilka varianter som är tillgängliga för försäljning beror på vad vi själva känner för att odla och hur väl plantorna har utvecklats under säsongen. Eftersom vi har få av varje sort finns de ofta under en kort tid och säljer slut fort.

Kundbeställning till Tierps Matnod, Local Food Nodes

Naturlig jord
Jorden vi odlar i har varit villaträdgård i ca 100 år. Innan dess har den brukats som åkermark. Lerjord är fantastisk på att binda näring och vatten, men den är för kompakt för de flesta växter och ytan tokar till ett hårt skal. Då hela trädgården består av tung lerjord behöver vi blanda upp den med växtmaterial som över tid luckrar upp jorden och förbättrar strukturen. De djupgrävda bäddarna har vi fyllt med växtmaterial blandat med den befintliga lerjorden. Även de upphöjda bäddarna byggs på samma sätt. Vi har köpt ett flertal kasserade storbalar hösilage, dvs balar som av olika anledningar inte längre är tjänligt som djurfoder. Detta för att inte belasta tillgången på foder som kan nyttjas av lokal djurhållning. Dessa använder vi för att förbättra jordens struktur, främja livet av mikroorganismer och använder det även till täckodling. All jord vi köper för uppdrivning av plantor är naturgödslad KRAV-märkt planteringsjord och såjord, då dessa är godkända för ekologisk odling av livsmedel. 

Hårt packad lerjord behöver tillskott av växtmaterial.

Hösilage tillför struktur och näring åt jorden.

Täckt odling
Några av våra frilandsodlingar täckodlas, vilket innebär att den bara jorden täcks med gräsklipp, löv, hösilage och andra växtdelar från trädgården. Materialet binder fukten i jorden och minskar avdunstningen, tillför näring och bidrar till en bättre jordstruktur. Genom att täckodla minskar vi behovet av bevattning och tillförsel av annan gödsel. Mikroorganismernas arbete luckrar jorden och omsätter täckmaterialet till fin jord.

För andra odlingsbäddar har vi istället valt att använda duk, antingen i bäddarna eller i gångarna mellan bäddar. Duken täcker jordytan och hindrar ogräs att få fäste. Duken minskar också avdunstningen vilket håller kvar fukt i jorden.

När gräset slås samlar vi ihop en del av det till våra odlingar.

Odlingsduk

"Vi göder jorden och mikroorganismerna, inte plantorna"

Gödsel och näring
Alla våra odlingar som tillförs växtmaterial tillgodogörs näring genom naturlig nedbrytning av växtdelar. I trädgårdsavfallet ingår en stor del fallfrukt från äppelträden som inte kan användas som livsmedel, samt uttjänta plantor från sommarens odlingar. Varje år har vi fått ett flak hästgödsel som bidrar med näring och struktur åt jorden. En mindre mängd svensk hönsgödsel, svensk pelleterad kogödsel och KRAV-godkänd grönsaksgödsel tillförs under vår och försommar för extra näringskrävande växter. Till en mindre del använder vi även bokashi (fermenterad kompost). I takt med att det täckodlade materialet bryts ner och bygger upp näringsdepåerna i jorden kommer vi kunna minska behovet av de köpta gödselmedlen. Vi använder ingen konstgödsel i våra odlingar. 

Bokashi, fermenterad kompost, grävs ner i odlingsbäddarna.

Skadedjur och sjukdomar
Vi gör det vi kan för att förebygga angrepp från insekter och utbrott av sjukdomar. Skador från insekter och sniglar begränsas genom att plantera ut större plantor som förodlats. Olika fiberdukar och nät hindrar insekter från att komma åt plantorna. Växter som drabbas hårt av sniglar odlar vi på platser där sniglarna inte kommer åt dem. 

Vissa grödor roterar vi i trädgården varje år för att gynna jordhälsan, undvika utarmning av vissa näringsämnen, samt förebygga att sjukdomar och angrepp får fäste i jorden. Sättlök och plantor köper vi endast från certifierade svenska företag för att undvika sjukdomar. Vi tar inte in plantor från andra lokala odlare. 

Genom att lämna utrymme mellan plantorna och låta luften i växthuset cirkulera minskar eller fördröjer vi risken för mögel- och svampangrepp under vår och sommar. Olika former av mögel drabbar ofta plantor i växthus och på friland tidig höst när luftfuktigheten är hög, något vi accepterat och väljer att inte åtgärda.

Vi använder ingen kemisk bekämpning i odlingarna.

Plantor odlade inomhus innan utplantering

Sådd och plantering
Vi förodlar de flesta av våra plantor i små krukor, pluggbrätten och tråg. När vi kan kontrollera temperatur, bevattning, näring och tillväxt minskar svinnet av både frön, plantor och framför allt arbetstid. Vi kan också få tidigare skörd och förlänga odlingssäsongen utan att använda uppvärmda växthus. 

Inomhus startar vi igång vissa sådder redan i februari för att de ska hinna växa till sig, blomma och mogna innan höstens frostnätter. April-maj har vi dessa sådder under växtbelysning för att de ska växa sig friska och starka. Vi har just nu 15 led-armaturer som styrs av timers.

Genom att placera tåligare plantor i svalare temperaturer ränner de inte iväg i tillväxt och vi får plats med fler plantor. De flesta plantor står i vår källare som tack vare spillvärme från fjärrvärmeanläggningen håller ca 12-17 grader under vintern. Övervintrande plantor står i garaget som hålls frostfritt.

Även under sommaren förodlar vi plantor för att ha större plantor att sätta ut i landen när en tidigare gröda skördats och lämnar plats. På så sätt kan vi serieodla, vilket innebär att vi kan få upp till tre olika skördar från en och samma yta. Med begränsad yta behöver vi effektivisera odlingen för att få större skörd och den här metoden passar oss bra.

Kallsådda sommarblommor och perenner gror på våren

Vi gör även så kallade vintersådder eller kallsådder i drivbänkar och växthus. Det innebär att vi sår vissa köldtåliga fröer redan under vår-vintern trots att det fortfarande är minusgrader ute. Dessa frön gror när förutsättningarna är rätt under våren och ger därmed tidigare grodd och skörd än klassisk vårsådd. I växthus och drivbänk gör vårsolens värme att plantorna växer dagtid trots frostiga nätter. Plantorna blir knubbiga och stadiga och behöver inte avhärdas innan utplantering. 

Små plantor får växa till sig inomhus eller i växthusen och planteras ut när de är starka nog att klara sig. Denna metod fungerar bra för oss som ofta får besök av busiga fåglar som gärna krafsar omkring och drar upp små plantor. Plantor med ett väl utvecklat rotsystem klarar dessutom torka, stormar och kraftiga regn bättre. När plantorna är lite större vid utplantering blir skadorna från sniglar och insekter inte lika stora och plantan lyckas ofta återhämta sig.

Frösådder står utomhus i skugga tills de grott. Längst bak står sallat på tillväxt innan utplantering.

Bevattning

Nytt för i år är att vi investerat i ett stort bevattningssystem! 

Ett bra system för bevattning kan minska vattenförbrukningen upp till 70%.

Efter den extremt torra och varma sommaren 2018 blir det allt viktigare att hushålla med vattnet även om Tierp kommuns grundvatten för det mesta håller bra nivåer.

Nu anlägger vi ca 700 meter vattenslang i trädgården. Vissa bäddar utrustas med droppslang som ger punktbevattning, till skillnad från fuktslangar som sipprar vatten över hela slangens yta. Andra bäddar och krukor vattnas med droppspjut som leder vatten direkt till enskilda plantors rötter. Hela systemet drivs med timers som styr både mängd vatten och tid på dygnet. På så sätt minskar vi svinnet av vatten ytterligare, tillgodoser en jämn bevattning och rätt mängd vatten. Dessutom kan vi då ta en paus (och semester) från odlandet utan att plantorna riskerar att torka ut.

Droppspjut leder vatten till rötterna

Just nu har vi seriekopplade regntunnor som klarar av att lagra ca 3000 liter regnvatten. Vi har även en pool för regnvatten som kan hålla 6000 liter (ej för bad). Det klarar vi oss på större delen av sommaren förutsatt att det regnar ordentligt några gånger under sommaren. Till dessa har vi en eldriven pump som klarar av att föra ut regnvatten via 70 meter vattenslang.

Vissa plantor, lådor och bäddar vattnar vi fortfarande med kanna eller vattenslang. Frösådder och små plantor på friland vattnas med sprinkler under försommaren då de små plantornas rötter är ytliga och bevattning med droppslang ännu inte räcker för att de ska etableras. Törstiga plantor odlar vi även i självvattnande hinkar som vi kan flytta vid behov och tillgodose en jämn bevattning.

Våra vattentunnor samlar upp regnvatten från hustaket.

Täckodlade bäddar har fuktslang som vattnar på djupet och minskar avdunstningen.

Våra pumpor växer i självvattnande hinkar, 2019

Förökning av växter
Vi har så smått börjat ta egna fröer och sticklingar från plantor. Framöver ska vi gå igenom de sorter vi odlar och systematiskt samla frön och ta sticklingar från de sorter vi önskar bevara eller föröka. Många växter kan delas eller flyttas för att få bättre spridning.

Försäljning i boden
Under sommaren bygger vi upp en tillfällig "gårdsbutik". 2021 byggde vi en liten bod och öppnade upp en entré mot stora vägen. Boden fylls på med skördade produkter kontinuerligt och är öppen dygnet runt från maj till september. Där kan kunder handla själva med självbetjäning "grab-and-go" med betalning via swish eller kontant. Läs mer här

Boden med "grab-and-go" mot stora vägen


Ändrar vi något viktigt i våra odlingar kommer det uppdateras här!




























































.

Populära inlägg