Brytbönor

Haricots verts, det vackra franska ordet för "gröna bönor" är en klassiker i köket. De ingår i gruppen brytbönor, liksom den gula formen vaxböna. Det finns betydligt fler sorters brytbönor än de som finns att köpa i matbutikerna. Brytbönor skördas tidigt innan fröerna i baljan sväller och skidan blir trådig. Färska under sommaren är de underbart goda. 

I år odlar vi dessa sorter:

Brytbönor som är klassiskt gröna med runda baljor
  • Markant - störbrytböna med gröna långa baljor
  • Nautica - mörkt gröna smala baljor, klassisk haricots verts
  • Python - klätterböna med gröna baljor ca 15 cm
  • Sunray - ljust gröna baljor
  • Velour - purpurböna med långsmala baljor i mörkt violett som dock övergår i grönt vid kokning
Skärbönor är breda och platta med mycket smak
  • Admires - gröna baljor ca 18 cm långa och 2 cm breda
  • Serpedor - gula baljor ca 14 cm långa
Vaxbönor är gula med runda skidor


Våra brytbönor sår vi i omgångar från april till slutet av juni. De första sås inomhus för utplantering i tunnelväxthuset. Senare planteras de på friland och i krukor. Vissa sorter bildar låga buskar medan andra klättrar 2 meter upp. Den första skörden blir ofta i slutet av juni.  


Brytbönor har en lång svensk klimatsmart säsong från juni-oktober. Övriga året importeras färska brytbönor långa sträckor från bland annat Sydamerika och Östafrika. Frysta brytbönor importeras ofta från Europa. Kontrollera ursprungsland på förpackningen. Köp gärna mycket svenska färska brytbönor under säsongen och frys in dem till vintern. 

Brytbönor blommar i vackert violett

Unga brytbönor på tillväxt

Brytbönor äts hela efter att de tillagats. De är otroligt mångsidiga och passar bra kokta som de är eller blandas i sallader, soppor, wok och många andra tillagade rätter.

Receptsamling med brytbönor
Ekolådan






















.

Populära inlägg