Zucchini / Squash

Squash, zucchini och courgette är en variant av sommarpumpa och en gurkväxt. I butikerna ser vi ofta de klassiska gröna och avlånga varianterna som skördas i olika storlekar från 10 - 30 cm långa. Zucchini skördas i ett tidigt stadium innan de sväller upp och utvecklar ett hårt och tjockt skal som andra pumpor. Utöver de cylindriska gröna varianten finns många andra sorter med olika färg och form. 

I år odlar vi dessa sorter:
  • Alfresco F1 - avlång och blekt ljusgrön
  • Black Beauty - klassisk avlång och mörkt grön
  • Costata Romanesco - Italiensk äldre sort med den allra bästa smaken. Grönrandig med räfflade åsar. Denna säljer vi som gourmet sort med högre kilopris.
  • Disco - vit med vitt fruktkött och formen av ett tefat. Säljs med högre kilopris.
  • Gold Rush - avlång och gul. Vi har F1-varianten i år.
  • Jaune de Vert F1 - ovanlig variant formad som en pilgrimsmussla. Vit med gröna ränder och vitt fruktkött. Säljs med högre kilopris.
Squash har en lång klimatsmart säsong från maj till november då de kan odlas på friland i södra Sverige. Övriga året importeras de från Sydeuropa. Oskadad squasch har relativt lång hållbarhet och svinnet vid försäljning blir därför inte lika stort som för tex gurka. 


Våra plantor sår vi från frö i maj i ekologisk planteringsjord. Vissa sorter tar vi eget frö från, men för F1 sorter som är hybrider köper vi in frö. I början av juni planteras plantorna ut på friland. För att kunna tillgodose jämn tillgång på vatten och näring under torra perioder täckodlar vi med hösilage eller markduk. Bevattningen sker med fuktslang under täckningen. De gödslas med lakvatten från bokashi (vätska från fermenterad kompost) samt svensk höns- och kogödsel. Vi skördar när frukterna är ca 10-25 cm långa för att få fina råvaror och riklig skörd.

Jaune de Vert

Disco

Costata Romanesca

Klassisk variant Black Beauty

Hanblomma längst fram i bild, honblomma med fruktanlag i bakgrunden.

Squash kan ätas rå eller användas i matlagningen. De går till och med att använda i bröd och andra bakverk. Hanblommorna anses vara en delikatess för fritering. Även unga fruktanlag kan skördas med blomman kvar för tillagning. 

Samlade recept med zucchini:
Bröd
Kaka
Köket.se
Mitt Kök
Sara Bäckmo
Tasteline
Zeinas Kitchen



Populära inlägg