Högsommar (del 1) 2019

Juli månad

Högsommar är perioden då det mesta är sått och de första grönsakerna och bären kan börja skördas. Vi pysslar om trädgården, bakar och kokar sylt samt förbereder inför öppning. Plantor växer överallt och vi skördar både gurka och sockerärtor till familjen.

Familjen plockar blåbär och smultron i Fäcklinge

Våra gurkor kan skördas flera gånger i veckan

Våra prydnadspumpor växer i självvattnande hinkar

När våra vresrosor blommar plockar vi kronbladen. De torkas tillsammans med ekologiskt strösocker till ett ljusrosa doftande rosensocker. Vi bakar våra rosenkakor till den första marknadshelgen. Sedan återkommer kakorna till vår julmarknad.

Kronblad av vresros tvättas och torkas

Kronbladen blandas med socker till ett fint rosensocker

Två dagar har vi besökt skogen i Fäcklinge (södra Tierp) för att plocka blåbär och smultron. Av dem kokar vi sylt och bakar syltkakor. Smultrongrottorna ingår tillfälligt i sortimentet, så länge smultronsylten räcker. 




Smultrongrottorna ska strax in i ugnen

Dessa ingår i sortimentet Sju Sorters Kakor

Bären på våra svarta vinbärsbuskar börjar mogna nu. Då plockar vi av bladen och gör saft tillsammans med ekologiska citroner. Saften påminner mer om fläder och är underbar varma sommardagar. I vinter kommer en flaska innehålla minnen från sommaren.

Tillverkning av saft med svartvinbärsblad och citron

Snart öppnar vi för försäljning med marknadsbord i centrala Tierp. Fredrik har gjort skylten med vårt namn på ~GRÖNA VILLAN~ skrivet med brännpenna på en värmländsk lärkplanka.



Leveranserna med papperspåsar och omslagspapper, syltburkar och glasflaskor har kommit. Marknadsborden är testade och skylten är klar. Vi har designat egna etiketter och skrivit prislistorna på barnens små griffeltavlor. Det kommer bli ett fint och personligt marknadsbord, precis som vi vill ha det.



För äppelmust, saft, mos, sylt, marmelad och gelé

Vi testade Gustav Mandelmanns recept på pannbröd. De blev fina, men behöver nog bakas och säljas samma dag för bästa kvalitet. Just nu hinner vi inte med det till våra marknadsdagar eftersom vi gräddar våra andra bröd samma morgon.



Tack vare god tillgång på regn har plantorna vuxit fint. Juli har till stor del varit ganska kall, vilket såklart påverkar mognaden av många grönsaker, även i växthuset. Plantorna med paprika har 5-8 frukter var, men de största har ännu inte börjat skifta i rött. Vår aubergine blommade, men blommorna trillade av, så nu har plantan fått flytta in i vårt hus där det nu kommit nya blommor.

Paprika med 7 frukter på gång

Äppelgurka Lemon växer till sig

Rädisorna har grott och vi hoppas att de inte går i stock nu när det blir varmt igen

Aubergine blommar och vi hoppas på frukt, men några blommor har trillat av...

Familjen har skördat vår första zucchini

Den gula zucchinin har börjat växa nu

Pärontomaterna blir allt större, men ännu inte gula

Tomat Vilma sätter massor av frukt nu

I rabatten för snittblommor har några sorter börjat blomma. Blåklint och vit sommarslöja är nog redo för den första marknadshelgen. Även om blommorna är fina så har någon insekt varit och ätit på plantornas blad. Främst på zinnia har de gått hårt åt, men med god gödsling sätter de ändå nya knoppar. Trägårdsmålla har vi fått byta ut några av plantorna som inte återhämtat sig efter angreppen.

Blåklint och vit sommarslöja kommer bli fina tillsammans i bukett

Vi testar att torka blåklint

Zinnia

Zinnia

Zinnia med angripna blad

Zinnia

Etiketterna är klara och papperspåsarna färdiga. Så nu är vi redo för vår första marknadsdag!



Nu har Gröna Villan varit igång i två månader och på lördag står vi med vårt marknadsbord i Tierps centrum. Vi hoppas att ni blir nyfikna och hälsar på oss!

Hälsningar Marion & Fredrik



Populära inlägg