Säsongsmat JULI
Juli räknas till högsommaren och brukar vara årets varmaste månad. Svenska odlingar på friland har kommit igång ordentligt och växthusen värms upp av solen. Nu dignar grönsaksdiskarna av nyskördade grönsaker. Det är viktigt att välja närproducerade råvaror eftersom Sverige och övriga nordiska länder kan odla så pass mycket nu. Vissa exotiska frukter och grönsaker som kan odlas på friland i Europa har sin säsong nu.
Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äktavara - närodlad säsongsmat
Nytt i säsong
- Bigarråer / sötkörsbär och surkörsbär från Sverige kan finnas lokalt.
- Chili, habanero, jalapeño skördas i Sverige i juli-september. Import från Holland och Spanien.
- Fänkål och selleri från Sverige.
- Kronärtskocka skördas i Sverige juli-oktober, kan finnas lokalt.
- Kålrabbi kan finnas lokalt. Övriga året importeras de.
- Majs odlas i Nordeuropa juli-oktober. Leta gärna efter Skandinavisk majs. Annars import från t.ex Spanien.
- Mangold från Sverige kan finnas nu. Innan dess import från Nederländerna.
- Skärbönor har en väldigt kort säsong juli-augusti. Bondbönor / spritbönor, märgärter och åkerbönor har säsong juli-september. Lokala marknader brukar ha ett större sortiment av spännande sorter. Kontrollera ursprunget på butikens färska bönor och ärtor och undvik import utanför Europa.
- Svamp från Skandinavien kan redan nu finnas t.ex. champinjoner, kantareller och Karljohansvamp.
Högsäsong, passa på!
- Svenska blåbär, hallon, krusbär, jordgubbar, röda vinbär, svarta vinbär och smultron har sin högsäsong nu för den som vill plocka själv eller köpa på marknad.
- Frossa i gurka, tomater och paprika från Nordeuropa. Klimatsmarta från solvärmda växthus eller frilandsodlade har de sin säsong juli-september.
- Frilandsodlade baljväxter från Nordeuropa som haricots verts, sockerärtor och vaxbönor. Undvik import utanför Europa.
- Rabarber från Sverige.
- Många olika sorters sallat, färsk spenat och färska kryddor har sin enda klimatsmarta säsong under sommaren. Knippen odlas ofta på friland och krukor i växthus.
Se alla salladsgrönsaker i säsong HÄR.
I säsong är även dessa råvaror som importeras:
Aprikoser: Spanien
Citron: Spanien
Fikon: Brasilien
Melon: Spanien
Nektarin: Italien och Spanien
Persika: Italien och Spanien
Vindruvor: import från Medelhavsområdet eller växthus i Benelux-området. Hårt besprutade, välj alltid ekologiska. Undvik import från Egypten eller Sydafrika om de inte är ekologiska på grund av långa transporter.
Nya i säsong: Skandinaviska bär |
Nya i säsong: Salladsgrönsaker |
Nya i säsong: Bönor och ärtor |
Nya i säsong: kantareller |
Klimatsmarta recept att laga i juli:
Frukt och bär
- Bärbakelse med hasselnötsbotten
- Fransk paj med körsbär och mandel
- Krusbärskompott med vispgrädde
- Krusbärspaj
- Marängsviss med jordgubbar och rabarber
- Rabarberkompott
- Rabarberkräm
- Rabarberpaj med havregryn
- Rulltårta med rabarber och hallon
- Sabayonne med bär
- Smulpaj med bär
- Småkakor svartvinbärsgrottor
- Vit kladdkaka med röda vinbär
- Wokade jordgubbar och rabarber
- Fisksoppa med fänkål, räkor och saffran
- Italienska minipajer
- Krämig räkpasta med fänkål
- Svensk fisksoppa med fransk rouille
- Kronärtskocka med citron och smör
- Kronärtskocka med getostkräm
- Kronärtskocka med tomatsås
- Kronärtskocka med örtmajonnäs
- Kronärtskockor med rökt fläsk och vitt vin
- Bondbönsallad med mynta, pecorino och kallrökt skinka
- Bönor med chili och mynta
- Pasta med färska bönor, sardeller och mascarpone
- Stuvade skärbönor (med eller utan bacon)
- Couscous med champinjoner
- Fyllda champinjoner
- Grekiska champinjoner med potatis och kanel
- Marinerade champinjoner
- Pasta med champinjoner, getost och ruccola
- Provensalska champinjoner
- Queasadillas med mozzarella och champinjoner
- Fylld paprika med chorizo, majs och fetaost
- Fylld paprika med kapris, oliver, sardeller och tomat
- Fyllda tomater med chili, feta och oliver
- Fyllda tomater med persilja och parmesan
- Fyllda ugnsgratinerade paprikor och tomater
- Galette med tomat och getost
- Grillad fylld paprika med matvete och salsa verde
- Långbakade tomater
- Mexikansk pytt med paprika, tomat och stekt ägg (använd lime koncentrat)
- Paj med bifftomater och örter
- Paj med tomater
- Paprika- och brödsallad med tomat, kapris och oliver
- Pizza med färska tomater och champinjoner
- Tomatsoppa med vita bönor och risoni
- Toscansk tomatsoppa
- Bondsallad på färska primörer (första veckan i juli)
- Fisk i panna med tomater och färska örter
- Ljummen sallad med gös och skärbönor
- Kyckling med champinjoner och vitvinssås
- Paj med chevré, tomat och zucchini
- Paj med bönor, chorizo, feta och tomat
- Pitabröd fyllda med kycklingfärs, couscous och hummus
- Ugnsgrillad spetskål med bondbönor och hallonsås
- Örtgrillad lax med färskpotatis och kronärtskockssallad