Säsongsmat JULI


Juli räknas till högsommaren och brukar vara årets varmaste månad. Svenska odlingar på friland har kommit igång ordentligt och växthusen värms upp av solen. Nu dignar grönsaksdiskarna av nyskördade grönsaker. Det är viktigt att välja närproducerade råvaror eftersom Sverige och övriga nordiska länder kan odla så pass mycket nu. Vissa exotiska frukter och grönsaker som kan odlas på friland i Europa har sin säsong nu.

Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äktavara - närodlad säsongsmat



Nytt i säsong

Högsäsong, passa på!

Se alla salladsgrönsaker i säsong HÄR.



I säsong är även dessa råvaror som importeras:

Aprikoser:
Spanien
Citron: Spanien
Fikon: Brasilien
Melon: Spanien
Nektarin: Italien och Spanien
Persika: Italien och Spanien
Vindruvor: import från Medelhavsområdet eller växthus i Benelux-området. Hårt besprutade, välj alltid ekologiska. Undvik import från Egypten eller Sydafrika om de inte är ekologiska på grund av långa transporter.



Nya i säsong: Skandinaviska bär


Nya i säsong: Salladsgrönsaker


Nya i säsong: Bönor och ärtor


Nya i säsong: kantareller

Klimatsmarta recept att laga i juli:

Frukt och bär
Fänkål
Kronärtskocka
Nektarin, persikor
Bondbönor, Haricots verts, Märgärter, Skärbönor, Sockerärtor, Vaxbönor, Åkerbönor
Svamp
Gurka, Paprika, Tomat
Övrigt gott att laga i säsong



















Populära inlägg