Gurka
Gurkan är en av de mest klassiska salladsgrönsakerna. Förutom för färskkonsumtion används vissa sorter även för inläggningar.
- Frilandsgurka Rhensk druv Hg av Västeråstyp för inläggning och färskkonsumtion, 10 cm.
- Slanggurka Beit Alpha för färskkonsumtion och inläggning, 17-20 cm långa.
- Slanggurka Euphya för färskkonsumtion, 25-30 cm långa.
- Slanggurka Melen för färskkonsumtion, ca 15 cm lång.
- Slanggurka Sonja för färskkonsumtion, ca 25 cm.
Gurkväxter kräver mycket värme för att gro och växa. Vi sår vår plantor från frö inomhus i maj och juni. Som små plantor står de i krukor med ekologisk grönsaksjord. I juni planteras de första plantorna i våra växthus och lite senare planteras de på friland. De gödslas med vår egen kompost, svensk kogödsel och nässelvatten.
Gurkplantor är känsliga för många olika typer av tillväxtstörningar, svampsjukdomar, virus och skadeinsekter. Brister i temperatur, luftfuktighet, näring och bevattning kan ställa till problem. Vissa sorter är mer resistenta mot svampsjukdomar än andra. Inom kommersiell odling används kontrollerade klimat i växthusen och olika typer av bekämpningsmedel för att förebygga eller begränsa större angrepp.
De senaste åren har våra gurkplantor främst drabbats av spinnkvalster och svampsjukdomen mjöldagg. Vi använder oss av rovdjursinsekter för att hantera angrepp av kvalster på yngre plantor. Vid förekomst av bladlöss på små plantor har vi använt såpvatten på bladen eller flyttar in nyckelpigor i växthusen. Vid förekomst av svampsjukdomen mjöldagg klipper vi bort de angripna bladen och kasserar dem. Våra växthus är inte klimatkontrollerade och bevattningen sker inte med automatik.
Planta med gurkämne som pollineras för att växa |
I Europa odlas gurka oftast i växthus som kräver mycket energi för uppvärmning större delen av året. Under sommaren värms växthus och friland av solen, men perioden är väldigt kort. Lokalt kan gurka även odlas på friland vilket är klimatsmart under sommaren. Gurka anses därför ha sin svenska klimatsmarta säsong från juli till början av september. Under vår och höst är odlingen av svensk gurka energikrävande. Under vintern är de en importvara.
Plantorna klättrar i taket i våra växthus |
.