Sockerärtor

Sockerärtor är en delikatess som vi kan njuta av från sen vår till tidig höst. Hela baljan äts rå eller lätt förvälld, i wok eller sallader.

Vi odlar dessa sorter i år:
  • Lokförare Bergfälds jätteärt - Gråärt. Kulturarv. Jätteärt med skidor upp till 20 cm långa. Söt och mild med köttiga baljor. 
  • Norli - helt trådfria med mjälla baljor och söt smak. 
  • Shiraz - blålila skidor. Högt innehåll av antioxidanter och äts gärna råa för att behålla näringsinnehållet. Färgen bleknar till mörkt grönt vid tillagning. 
  • Sugar flash - gröna skidor med söt och saftig smak. 

Sockerärt Norli

Våra sockerärtor kallsås direkt i tunnelväxthusets odlingsbäddar eller förodlas och planteras ut på friland. Vi sår i omgångar från april-augusti för att få kontinuerlig skörd under sommaren.

Blommande sockerärt Norli

I Sverige har sockerärtor sin klimatsmarta säsong från juni till augusti. Övriga året importeras färska och frysta sockerärtor långa sträckor från Kina, Sydamerika och Östafrika. En del av transporterna sker med flygfrakt. 

Köp gärna mycket svenska sockerärtor under sommaren och frys in till vintern.


Vänster: Lökförare Bergfälts jätteärt

Shiraz































.

Populära inlägg