Savojkål

Savojkål är en huvudkål med gröna krusiga blad. Den kan användas både färsk och tillagad på många olika sätt i matlagningen.

Vi odlar sorten Vorbote 3 som är snabbväxande och ger en första skörd sen vår. Frön såddes inomhus i KRAV-märkt jord i januari - februari samt utomhus mars - juni. De tidigaste plantorna fick växa till sig i ouppvärmt rum under växtbelysning under vintern och flyttades till tunnelväxthuset i mars. I april planterades de på friland och ger en första skörd i juni. De har gödslats med bokashi (fermenterad kompost). 

Svensk savojkål finns i butiker under sen vår och höst. Övriga året importeras de från Nordeuropa och sedan Sydeuropa. Kål odlas oftast på friland vilket är ett klimatsmart val. De kräver dock mycket näring och till konventionellt odlad kål används mycket handelsgödsel vars framställning är energikrävande. Angreppen från insekter innebär att plantorna måste skyddas med nät eller besprutning. Välj gärna ekologisk kål året runt.




RECEPTSAMLINGAR





























.

Populära inlägg