Potatis & broccoli paj

Paj är underbart året om och finns i många varianter. Broccoli har sin svenska odlingssäsong i juni-november, så denna paj är perfekt till hösten.



Pajdeg:
3 dl rågsikt (1,5 dl rågmjöl, 1,5 dl vetemjöl)
0,5 tsk salt
0,75 dl rapsolja eller olivolja
0,5 dl vatten
För större sats pajdeg: 5 dl mjöl, 0,75 tsk salt, 1 dl olja, 0,5 dl vatten.

Fyllning:
1 stor gul lök
4 medelstora potatisar
1/2 broccoli
Salt och peppar
2 dl lagrad ost
3 ägg
2 dl mjölk

Servera med bladgrönsaker, rädisor och dressing. Läs mer om Salladsgrönsaker i säsong.

Koka potatisen i bitar tills den knappt är klar. Rör ihop mjöl, salt, olja och vatten till en deg. Tryck ut degen i en form, nagga med en gaffel och förgrädda i ugnen 15 min på 175 grader. Finhacka löken och stek i olja tills den mjuknat. Skär upp broccolin i små bitar. Riv osten. Blanda lök, broccoli, potatis och krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och mjölk. Bred ut fyllningen i pajskalet, strö över osten och häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min eller tills stanningen stannat.



Kommentarer

Populära inlägg