Närodlat & närproducerat

Gröna Villan säljer närodlade bär, frukter, grönsaker och blommor. Utan transporter och utan mellanhänder. Vi har vår verksamhet i centrala Tierp och säljer direkt till våra lokala konsumenter.

Det pratas mycket om närodlat och närproducerat, men varför är det egentligen så viktigt och bra? Främst handlar det om att livsmedel produceras, förädlas och konsumeras inom ett begränsat geografiskt område. Konsumenten ska gärna veta varifrån livsmedlet kommer. Kunden kan själv besöka odlingen och lära känna bonden bakom produkterna.

Närodlade livsmedel minskar transporterna eftersom avståndet mellan odling och kund är väldigt kort. Då är närodlat alltid bättre när alternativet fraktas med flyg, vilket ibland är fallet med färska importerade bär, sparris, bönor och sockerärtor. Kyltransporter av känsliga färskvaror kräver också mer energi. Transporter med båt och tåg är bättre och de kan ta stora volymer vid samma transport.

Att handla närodlat bidrar till ett levande samhälle. Genom att handla närodlat gynnas producenter och näringsliv i hembygden. Lokala marknader och gårdsbutiker överlever när vi handlar av dem.

Närodlade livsmedel är ofta färskare än andra i de fall där de skördas samma dag som de säljs till konsumenten. Lokala livsmedel behöver inte lagras och transporteras en längre tid innan de når konsumenten. De mognar naturligt i solen istället för under transporten. Det påverkar både smak och hållbarhet.

Lokala odlingsmarker och betesdjur är viktiga för landskapet. Där det odlas finns det humlor, bin och andra insekter som är viktiga för den biologiska mångfalden. Större producenter håller ofta ihop kretsloppet mellan naturen, djuren och odlingarna på ett hållbart sätt.

Konsumentmakt innebär att kunden genom sina val kan styra produktionen från storskalig konventionell odling till småskaligt och hållbart. Produkter som kan framställas lokalt behöver inte importeras. 

LÄS MER om närodlat och närproducerat:
Hallå konsument!
Majas klimatmat


Exempelbild

Populära inlägg