Skördetid 2014

Samtidigt som den första skörden börjar bli klar är det dags att planera för ny sådd. Första säsongen med egen trädgård är det många idéer som vill komma fram.

Våra fem buskar vinbär visade sig alla vara röda. Vi skördade i juli och frös in det mesta. Sedan hade vi bär att baka med hela vintern.



Doften på fingrarna när vi skördar våra kryddor är något alldeles speciellt. Här har de första bladen oregano plockats in.



Solrosor får man vänta länge på, men deras ståtliga soliga uppsyn är värda att vänta på. De första började blomma i augusti och fortsatte en bra bit in i september.



Björnbärsbusken klättrar vid altanen och är ganska vildvuxen. Efter säsongens slut ska den skäras ner inför nästa säsong. Här trängs de mogna bären med råa kart. Tyvärr hann många bär inte mogna innan hösten blev för kall.


Både tomater och paprika började mogna i augusti. Att lyckas med paprika på friland är ju en chansning, men denna lilla planta gav oss fem frukter.




Äppelträden dignar av frukt och för varje vecka rodnar de allt mer i solen.



Skörden av de första rotsakerna utgjorde nog säsongens vackrasta foto. Den första måltiden med dessa primörer var ljuvlig. Det är verkligen speciellt att äta det man själv odlat. Att gå från grönsakslandet direkt in till köket och laga en måltid till familjen. Från jord till bord på några minuter.


En av de bästa sakerna med att odla själv är att få plocka in alla dessa godsaker. Här har vi skördat björnbär, tomater, paprika och plommon.



Under hösten behövde vi inte plocka ett enda äpple från träden eftersom vi hade fullt upp att plocka all fallfrukt innan de blev dåliga. Äpplena sorterades och provsmakades för att lära känna de olika träden. Vi hade tillräckligt med äpplen för att göra paj, mos och must hela hösten.







Kommentarer

Populära inlägg