Halloumi stroganoff

En svensk klassiker bland husmanskosten med vår favorit halloumi ost. Med sin fina sälta och bra tuggmotstånd utgör den en härlig kombination med en krämig tomatsås.

1 gul lök
3 morötter
200 g halloumi ost
2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1,5 dl matlagningsgrädde (välj gärna vegansk)
1 tärning grönsaksbuljong
2 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk vitlökspulver eller flakes
salt och peppar

Servera med ris och salladskål. Salladskålen passar med en smaksatt olivolja.
Hacka löken, skär morötterna och halloumin i stavar. Fräs löken och moroten tills de börjar mjukna. Tillsätt tomatpurén, krossade tomater och grädde. Tillsätt buljongtärning och kryddor. Låt puttra några minuter. När morötterna är lagom mjuka rör ner halloumin och smaka av med salt och peppar.

  • För den som vill kan 200 g champinjoner stekas med, leta då efter svensk svamp.
  • För extra smak tillsätt 1 msk dijonsenap och 1 msk balsam- eller vitvinsvinäger.
  • Toppa gärna stroganoffen med färsk persilja maj-oktober (knippe från Sverige).
  • När det är säsong för andra grönsaker kan morötterna ersättas med t.ex. paprika och små tomater.

Halloumi är en ost som ursprungligen kommer från Cypern. Osten innehåller mycket protein och kan användas på många olika sätt. När halloumi grillas eller steks får den en fin stekyta istället för att smälta. Därför kan den användas i många recept där vi traditionellt använder kött. Välj gärna ekologisk halloumi.


Bildresultat för halloumi



Populära inlägg