Säsong 1 - Primörerna

Våren är äntligen här och det spirar i trädgård och växthus. Det är nu det börjar på riktigt; skörden och smakerna av det nya som växer fram. De första plantorna är fyllda av smak och så mjälla att de knappt behöver tillagas. En nyskördad sommarmorot är något helt annat än de vinterlagrade höstmorötterna. Vår längtan efter nyskördat bidrar till att färskpotatis, sparris och rabarber är så hett eftertraktade när de kommer på våren. Nu vill vi laga krispiga sallader där grönsakerna får komma till sin rätt. 

Den första säsongen med klimatsmart mat

Enligt perspektivet med säsongsmat infaller våren när de första nya grödorna växer fram utan tillförd värme och långa transporter. I naturen är nässlor och ramslök bland de tidigaste, liksom odlad rabarber och sparris. Våren varar ofta en kort period och övergår i försommar när de frostkänsliga grödorna kan klara sig ute. 

Hos oss i Uppland zon 4 infaller den första säsongen från mitten av mars till början av maj. I södra Sverige inleds säsongen tidigare och varar ofta längre, medan norra Sverige kan ha en kort men intensiv vår. Utbudet av primörer är därför olika och delvis osäker. Den första sparrisen brukar komma från Öland, Gotland samt Skåne där de stora producenterna finns. 

Väderomslag med snö, maj 2020

Opålitlig vår begränsar sortimentet

Våren är en opålitlig period och i odlingssammanhang kan det vara begränsande. Alla plantor som vistas ute på friland eller i kallväxthus måste ha en viss härdighet. De små plantorna som växer fram tidig vår ska fortsätta växa trots att bakslag i vädret kan ge minusgrader, snö eller hagel. För att säkra skörden krävs frostfria utrymmen, vilket de större svenska producenterna satsar på. Moderna växthus är mer värmehållande och kombineras med klimatdukar, men de kräver ändå energi för uppvärmning och ibland artificiell belysning. Desto större temperatursvängningarna är desto mer energi krävs till växthusen för att hålla en stabil temperatur. Det samma gäller grödor som behöver startas tidigt på våren på grund av lång utvecklingstid.

Små plantor täckta med fiberduk i vårt kallväxthus, mars 2021


Komplettera med mindre mängd import från butiken

De svenska råvarorna kan fortfarande behöva kompletteras med en del import. Det klimatsmarta valet är frilandsodlade frukter och grönsaker. Generellt anses odlingsmetoderna vara mer klimat- och miljöbelastande än transporterna. Växthusen i norra Europa behöver fortfarande värmas upp för de värmekrävande plantorna. Länder som är tillräckligt varma för frilandsodling finns bland annat i Sydeuropa.

Gröna Villan odlar på två sätt under våren:

  • Kallsådder av härdiga sorter görs i våra växthus under vårvintern. Fröerna gror när de själva tycker att förutsättningarna i temperatur och ljus räcker till. Med hjälp av fiberdukar, bubbelplast och lock jämnar vi ut temperatursvängningarna under våren och ger de små plantorna en bra chans att överleva och fortsätta växa. Detta sätt ger ofta tidigare skörd än en klassisk vårsådd. En andel av sättlöken har redan planteras i växthusen under hösten för att ge tidigare skörd av gul lök, schalottenlök och vitlök. Även spenat, rädisor och morötter sås på vår-vintern och gror tidigt. 

  • Förkultivering inomhus för värmekrävande sorter. I vår villa, källare och garage krävs ingen extra värme då dessa utrymmen redan värms upp för vårt boende eller håller frostfritt hela vintern. Endast ett 20-tal led-armaturer behövs för att ge plantorna det ljus de behöver. Förodlingen ger en tidig start för växter med lång utvecklingstid. När plantorna kan planteras ut på friland och i växthus dröjer det inte länge innan de kan ge skörd. Redan i mars når temperaturen i tunnelväxthuset 25 plusgrader när solen kommer fram, även om nätterna fortfarande kan sjunka till -15 grader.
Förodlad kålplanta flyttad till växthuset 3 mars 2021


Gröna Villans mål för den första säsongen: klimatsmarta primörer

Så tidigt som november sätter vi den första sättlöken i tunnelväxthuset för att kunna skörda dem i slutet av våren. I februari försår vi plantor inomhus för utplantering i växthusen i mars. Alla ytor i växthusen förbereds för kallsådd eller utplantering av små förodlade plantor. Vårt mål för den första säsongen är att kunna erbjuda dessa vårprimörer någon gång under perioden april-maj: 

  • Kallväxthus och friland: grönkål, mangold, rabarber, rädisor, sallat, savojkål, sockerärtor, spenat, svartkål, vitkål.
  • Förodlade plantor inomhus: kryddväxter, tomatplantor

Fler inlägg vi skrivit om klimatsmart mat i säsong

Säsongsmat: 

Salladsgrönsaker i säsong

Är säsongsmat klimatsmart?

Råvaror utan klimatsmart säsong

Ät klimatsmart


Nu växer det!

Under täcket av löv kikar den första rabarbern upp redan i mars även om det dröjer ytterligare en månad innan stjälkarna tar sig ut i solen. Det är fyra år sedan vi sådde vår första rabarber och i år kan vår familj provsmaka de första stjälkarna av sorten Victoria. Vi har även sått nya plantor av sorterna Champagne och Glaskins

Rabarber under löven, mars

Rabarber april

Rädisa, april

Spenat, april

Broccoli, april

Vitlök i tunnelväxthuset, april

Ärtskott i tunnelväxthuset, april

Savojkålen börjar knyta sig, slutet av april

Sallat, tidig maj

Mangold, tidig maj

Chilipeppar, Cayenne, inomhus i maj






































.

Kommentarer

Populära inlägg