Råvaror utan klimatsmart säsong

Många livsmedel får vi inte tag i utan en viss klimatpåverkan. Exotiska frukter och grönsaker odlas sällan konventionellt i Europa, vi får därför välja att avstå eller köpa det minst dåliga alternativet. Vi kan också minska vår påverkan genom att välja ekologiska produkter. Vissa livsmedel kanske vi kan leva utan i färsk form och istället köpa konserver eller torkat. Frys- och kylvaror kräver mycket energi vid transport och förvaring.

Hur ställer vi oss till dessa livsmedel? Avstår vi helt? Räcker det att minska vår konsumtion? Eller ska vi låta någon annan betala det verkliga priset?

LIVSMEDEL SOM KAN ANSES SAKNA EN KLIMATSMART SÄSONG


Ananas

Ananas saknar klimatsmart säsong (Säsongsmat) och har långa transporter. Vi kan köpa konserver. Råvaran besprutas hårt, så välj ekologiskt.


Avocado

Avocado kan anses vara helt utan en klimatsmart säsong (Säsongsmat), eller så har den en acceptabel säsong i Medelhavsregionen under höst och vinter (Äkta Vara).


Bananer

Bananer kan anses vara helt utan en klimatsmart säsong (Säsongsmat), eller så har de en accepterad säsong hela året förutsatt att vi väljer ekologiska och KRAV-märkta bananer (Äkta Vara). Alla bananer har en lång och energikrävande transport.

Amerikanska blåbär

Blåbär, Amerikanska saknar klimatsmart säsong (Säsongsmat) och transporteras långt. Vi får hålla oss till färska svenska blåbär juli-augusti och frysa in bär till övriga året.


Citrongräs

Citrongräs importeras större delen av året från t.ex. Thailand och transporteras ofta med flyg. De går dock att odla inomhus eller i växthus i Sverige. Köp ekologisk citron eller citronjuice i flaska.




Färska dadlar

Dadlar saknar klimatsmart säsong om de är färska (Säsongsmat). Vi kan köpa färska och torkade dadlar, men de är hårt besprutade, så välj ekologiska.


Ingefära

Ingefära saknar klimatsmart säsong (Säsongsmat) och importeras ofta från Kina. Det finns ekologisk färsk ingefära. Köp gärna torkad och mald ingefära som krydda.


Kapkrusbär, pyhsalis

Kapkrusbär physalis saknar klimatsmart säsong (Säsongsmat). Lång transport från Sydamerika och Sydafrika. Finns inga acceptabla alternativ. Men de går att odla själv!


Kiwi

Kiwi kan anses vara helt utan klimatsmart säsong (Säsongsmat), eller  så har de en acceptabel säsong i Italien december-april (Äkta Vara).


Mango

Mango saknar klimatsmart säsong (Säsongsmat). Finns inga acceptabla alternativ. Ofta flygtransport.


Okra

Okra saknar klimatsmart säsong (Säsongsmat). Långa transporter eller odlade i uppvärmda växthus. Acceptabla alternativ saknas. Går dock att odla själv.


Sötpotatis

Sötpotatis saknar klimatsmart säsong (Säsongsmat). Långa transporter från varma länder. Har dock en kort säsong i södra Europa. Är dessutom lagringståliga för långa båttransporter. Går att odla själv, men kräver mycket värme.


Vindruvor

Vindruvor kan anses helt sakna säsong (Säsongsmat), eller så har de en acceptabel säsong i Medelhavsområdet juli-november (Äkta Vara). I Benelux-området odlas de i energikrävande växthus. Konventionella vindruvor är hårt besprutade, så välj alltid ekologiska. Även ekologiska russin...


































.

Populära inlägg