Är säsongsmat klimatsmart?
Databasen Säsongsmat.nu
Bedömer råvarans säsong utifrån ekologisk uthållighet, kvalitet och tillgänglighet. Odlingsmetod, transporter, pris, smak och näringsinnehåll vägs samman. Alla produkter har inte klimatsmarta alternativ, vissa råvaror får vi helt enkelt avstå från att äta.
Föreningen ÄktaVara.org
Bedömer råvarans säsong utifrån den tid då skörd/fångst sker närmast Sverige. Odlingsmetod, pris och näringinnehåll vägs inte in i bedömningen. Utgår från att de flesta råvaror är acceptabla att konsumera om vi väljer säsongen med kortare transporter.
Är säsongsmat alltid klimatsmart? Det beror på...
Exempel: Det är bättre att avstå avocado när de importeras från Mellanamerika och istället köpa avocado när de har sin säsong i Medelhavsregionen. Samtidigt kan avocado inte anses ha en klimatsmart säsong eftersom importen från Medelhavsregionen är för lång och energikrävande.Olika metoder för odling
- Odlingar på friland värms upp av solen, vilket är klimatsmart. Odlingar på friland är samtidigt mer utsatta för angrepp och behöver besprutas. Svinn av vatten och näring blir större. Odlingarna växer ofta långsammare, men ger bättre plantor.
- Uppvärmda växthus kräver mycket energi, även om en stor del är förnybar. På sommaren är växthusen klimatsmarta när de värms upp av solen. Tillförsel och svinn av vatten och näring är lättare att kontrollera i växthus, men näringen är oftare baserad på konstgödsel. Även odlingar växthus behöver besprutas i konventionella odlingar. Belysningen i växthus är till stor del artificiell och plantorna drivs ofta intensivt.
- Korta transporter är mer klimatsmart än längre transporter, men det viktigaste är vilken typ av transport det är.
- Tåg och båt kan ta enormt stor last och är alltid bättre än lastbil, även när sträckan är längre. Transport med flygplan är den stora klimatboven.
- Livsmedel som behöver förvaras nedkylda under transporten kräver mer energi.
Många livsmedel får vi inte tag i utan en viss klimatpåverkan, vi får därför välja att avstå eller köpa det minst dåliga alternativet.
Exotisk frukt och grönsaker odlas sällan i Europa, de måste importeras från varmare länder. Vissa livsmedel kanske vi kan leva utan i färsk form och istället köpa konserver eller torkat. Vi kan också minska vår påverkan genom att välja produkter med olika certifieringar, som ekologiskt och Fair Trade.