Variera riset med gryner

Pasta, potatis och ris är svenska klassiker och vi har ofta våra favoriter som vi använder året runt. För potatis, spannmål, gryner och ris kommer en större del av utsläppen från odling, transporter och förädling. Sortimentet är stort och det lönar sig att se över deras ursprung.



Durumvete = ett hårt veteslag med extra starkt protein (gluten). Det ger mjölet hög kvalitet och högt näringsvärde. Durumvete odlas främst runt Medelhavet, Indien och Amerika. En mindre mängd odlas i Sverige. Durumvete används vid tillverkning av pasta, bulgur och couscous.

Pasta görs oftast av durumvete och större delen utsläpp kommer från förädling och transporter. Vid val av pasta är det därför bra att tänka på avstånden och köpa svenskt eller inom Europa. Pasta av bönor och linser har ökat sitt sortiment. Kungsörnen har pasta av durumvete med vita bönor, kidneybönor eller gula linser.

Ris är den största klimatboven
De vattendränkta risodlingarna släpper ifrån sig metangas. Metan är en växthusgas som anses vara betydligt mer kraftfull än koldioxid. Vissa risodlare torrlägger odlingarna en tid för att minska utsläppen av metan. I genomsnitt äter svenskar 5-6 kg ris per person och år (källa: Livsmedelsverket). Ris från Saltå Kvarn odlas i Italien och är KRAV-märkt. Genom att köpa ris producerat i Europa och variera riset med andra gryner kan vi själva styra vår klimatpåverkan.


Risodling

Bovete görs av örtplantan bovete, det är inget sädesslag som vete och saknar gluten. Saltå Kvarn har KRAV-märkt bovete i sitt sortiment. Go Green har helt bovete i sitt sortiment, odlad i Sverige.

Bulgur görs av durumvete som förkokas, torkas och krossas. De finns som finkornig, grov och hel. Finkornig bulgur är krossade kärnor av durumvete. Större bulgur görs av hela kärnor. I bulgur bevaras en större del av vetekornen, vilket gör dem mer näringsrika och fiberrika än couscous.



Couscous görs av durumvetets kärna som blandas med vatten och formas till små gryn. De finns som finkornig, klassisk och fullkorn. Pärlcouscous är en betydligt större variant.

Gnocchi är italienska mjuka klimpar och finns i många varianter. Potatisgnocchi görs av potatis och vetemjöl.


Potatis gnocchi

Kamutvete görs av khorashan vete, en gammal vetesort som ursprungligen odlades i Egypten. Ångbehandlas så att vitaminer och mineraler bevaras i kärnan. Vetet har en lite söt och nötig spannmålssmak och mycket tuggmotstånd. Finns ekologiskt från Italien av Garant hos Hemköp. Frebaco Kvarn har ekologiskt katmutvete odlat i Nordamerika.

Korngryn eller hela korn görs av korn som slipas och klipps. Saltå Kvarn har KRAV-märkta hela korn i sitt sortiment. Go Green har korngryn i sitt sortiment.


Polenta görs av majs. Odlingen av majs är en något tveksam industri. Kontrollera ursprungsland. Saltå Kvarn har KRAV-märkt polenta i sitt sortiment.

Svensk Durumvete görs av durumvete som odlas på Västgötaslätten. Innehåller mer protein och har mer tuggmotstånd än matvete. Ett klimatsmart alternativ från Sverige. Finns hos Hemköp för Frebaco Kvarn.

Svenska Kvarngryn görs av havre, vete och råg som odlas på Västgötaslätten. Hela korn med nötig smak och varierande textur. Ett klimatsmart alternativ från Sverige. Finns hos Hemköp för Frebaco Kvarn.



Svensk Mathavre görs av havre som odlas på Västgötaslätten. Näringsrik med omättat fett och lösliga kostfiber. Mjukare tuggmotstånd. Ett klimatsmart alternativ från Sverige. Finns hos Coop och Hemköp för Frebaco Kvarn.

Svensk Matvete görs av fullkornsvete som odlas på Västgötaslätten. Mättande med lagom tuggmotstånd, mustig och fyllig smak. Ett klimatsmart alternativ från Sverige. Finns hos Coop och Hemköp för Frebaco Kvarn.

Quinoa har sitt ursprung i Sydamerika där de växer vilt och odlas uppe i bergen. Quinoa finns oftast i butiken som vit, röd och svart och de har lite olika smak och tuggmotstånd. Quinoa innehåller mycket protein och inget gluten. Utsläppen sker främst vid de långa transporterna vid import från Sydamerika och USA. Saltå Kvarn har KRAV-märkt quinoa i sitt sortiment. Go Green har quinoa i sitt sortiment. Det finns en begränsad odling i Sverige, med två olika sorter quinoa som odlas och säljs av Nordisk Råvara med online butik och återförsäljare hos Svenska Delikatesser Uppsala.


Quinoa odlad i Sverige för Nordisk Råvara


















Populära inlägg