Säsongsmat MARS
Mars är vårens första men nyckfulla månad här i zon 4. Vädret skiftar fort mellan minus och plus vilket ställer stora krav på härdighet hos de plantor som väcks nu. Ljuset har återvänt med mer energi och dagarna blir längre för varje dag. I odlingarna börjar de tidigaste plantorna spira. Soliga dagar kan de ouppvärmda växthuset bli ordentligt varma samtidigt som nätterna kommer med minusgrader. På friland ligger snön fläckvis kvar och tjälen har ännu inte släppt även om lokala ytor tinar fort.
Nu är många av de vinterlagrade grönsakerna slut och det är ännu för kallt att odla de tidigaste vårgrönsakerna på friland. Mars är den månad på året då frukt och grönsaksdiskarna ekar tomma för den klimatsmarta konsumenten. Vi får istället fokusera på de vinterlagrade rotfrukter, kål och äpplen som ännu finns kvar. Den mat vi lagar nu präglas av mycket nordiska smaker, vilket blir en fin kombination med vilt och fisk. Färska grönsaker får fortfarande importeras från Sydeuropa och Nordafrika eftersom dessa odlingar generellt är mindre klimatbelastande än uppvärmda växthus i Nordeuropa, i de fall de inte värms upp med förnybar energi. Växthus och frilandsodlingar i flera länder runt Medelhavet klarar vintermånaderna utan artificiell belysning och uppvärmning. Välj gärna ekologiska produkter för att gynna bra odlingsmetoder. Selektera bland råvarorna och ta en extra titt på ursprungsmärkningarna.
Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import
Nytt i säsong:
- Rabarber
- Machésallat, mangold, spenat
Högsäsong, passa på!
- Dansk sparrispotatis, mandelpotatis
- Jordärtskocka, kålrot
- Grönkål, savojkål, vitkål
Sista chansen denna säsong:
- Brysselkål
- Gulbeta, vitbeta, svedjerova
- Haverrot, svartrot
- Pumpa
- Äpplen: t.ex. Aroma, Gloster, Karin Schneider, Ingrid Marie, Ida Red och Mutzu.
Som komplement till listan nedan, läs gärna vårt inlägg om råvaror utan klimatsmart säsong och torkade kryddor utanför säsong.
I säsong är även dessa råvaror som importeras:
Se inköpslista mars för ursprungsmärkningar att ha koll på.
- Apelsin
- Avokado
- Blodapelsin
- Butternut pumpa
- Citron
- Clementin/satsumas
- Fikon
- Granatäpple
- Grapefrukt
- Kiwi
- Kronärtskocka
- Mango
- Päron
- Romanesco
- Vindruvor
Klimatsmarta recept att laga i mars:
Kål
- Coleslaw (välj fryst eller torkad persilja)
- Kål med ärtor
- Smörstekt savojkål
- Bakad jordärtskocka
- Jordärtskockssoppa med varm toast
- Soppa på jordärtskocka och palsternacka
- Tabbouleh med jordärtskocka och brysselkål
- Bolognese på selleri och morötter (välj fryst eller torkad basilika)
- Gratäng med rotfrukter (King Edward är ofta besprutad)
- Gratinerad rotselleri i vitvins och senapssås (välj fryst persilja)
- Kålrabbi, ugnsrostad med citron och parmesan
- Pytt i panna på kålrot och palsternacka med stekt ägg
- Rostad rotselleri med hasselnötsmajonnäs och ägg
- Rotmos
- Soppa på palsternacka och äpple (välj fryst perilja)
- Soppa på rotfrukter (välj fryst gräslök)
- Ugnsbakade rotsaker enligt säsong
Svartrötter
- Svartrot istället för sparris
- Svartrötter, gratinerade med ost och örter
- Veg bourguignon med svartrötter
Övrigt gott att laga i säsong
- Bönkrocketter med rostade morötter (välj fryst persilja)
- Gryta med savojkål, svamp, linser och vittvin
- Kålpudding med kalkonfärs
- Mandelstekt torsk med palsternacka och ärtor (byt citronen mot koncentrat)
- Ostronskivling med ris, spenat och parmesan (välj fryst persilja)
- Morotskaka (lime i säsong, men ej klimatsmart)
- Skånsk äppelkaka med kavring och Ingrid-Marie
- Äppelkaka i långpanna
- Äppelkaka med saffran
- Äppelpaj med hasselnötstäcke och vaniljsås
Kommentarer
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera inlägget!