Dessa råvaror har sin klimatsmarta säsong i mars. De omfattar råvaror som kan lagras under vintern efter att de skördats under hösten. I Sverige är det främst kål, rotfrukter och lök som finns kvar under vintern. En del äpplen kan också lagras. I Sverige odlas även en hel del bladgrönsaker och kryddor, som dock kräver frostfria växthus. Nordiska frilandsodlingar står ofta tomma under vår-vintern. I södra Sverige börjar höstsådderna gro och vårens sådder och planteringar inleds. Perenna grödor som sparris och rabarber börjar spira.
Majoriteten av frukt och grönsaker importeras nu från Sydeuropa, Asien, Afrika och Sydamerika. Växthus i norra och mellersta Europa kräver extra uppvärmning och artificiell belysning för att plantorna ska växa och frukten mogna. Beroende på vilka energikällor som används är växthusen olika klimatbelastande. I Sverige används främst förnybara energikällor tillsammans med klimatdukar som håller kvar en del av värmen. Trots detta är energibehovet alltför stort för odling av värmekrävande grönsaker som tomater och gurka, både i Sverige och Europa.
Generellt anses odlingsmetoderna vara mer klimat- och miljöbelastande än transporterna (undantag flyg). Därför är det under vår-vintern bättre att handla ekologiska råvaror som importerats från södra Europa, Mellanöstern och Nordafrika där värmen och solen har räckt till för odlingar på friland och i växthus. Många frukter och grönsaker odlas sällan inom Europa och kan därför räknas som närodlade nu.
Även under vår-vintern är det bra att anpassa matlagningen efter säsongen och inkludera mer rotfrukter och kål i måltiderna. Undvik fortfarande traditionella salladsgrönsaker och komplettera med importerade eller frysta grönsaker.
BÄR & FRUKT | |
Päron | Sverige (Herzogin Elsa) |
Rabarber | Sverige (slutet av månaden) |
Äpple | Sverige (Aroma, Frida, Gloster, Ingrid Marie) |
| |
BÖNOR & ÄRTOR | |
Groddar | Sverige |
Krasse | Sverige |
Ärtskott | Sverige |
| |
GRÖNSAKER | |
Groddar | Sverige |
| |
KRYDDVÄXTER | |
Dill | Sverige |
Persilja | Sverige |
| |
KÅL | |
Broccoli | Finns svensk, men kräver frostfritt växthus |
Grönkål | Sverige |
Rödkål | Sverige |
Savojkål | Lokalt |
Spetskål | Lokalt |
Spetskål | Lokalt |
Svartkål | Lokalt |
Vitkål | Sverige, EKO Sverige |
| |
LÖK | |
Gul lök, lagrad | Sverige, Eko Sverige |
Pärllök | Lokalt |
Ramslök | Sverige |
Rödlök, lagrad | Sverige, Eko Sverige |
Salladslök | Sverige |
Schalottenlök | Lokalt |
Silverlök | Lokalt |
Vitlök, lagrad | Lokalt |
| |
PUMPA | |
Olika sorter | Lokalt |
| |
POTATIS | |
Dansk sparrispotatis | |
Delikatesspotatis | Sverige |
Mandelpotatis | Eko Sverige |
Potatis | |
| |
ROTSAKER | |
Gulbetor | |
Jordärtskocka | Sverige |
Kålrot | Eko Sverige |
Morot | |
Palsternacka | |
Persiljerot | |
Polkabeta | |
Rotselleri | |
Rödbeta | |
| |
Rättika | |
Svartrot | Lokalt |
Svedjerova | |
Vitbeta | |
Haverrot | |
| |
| |
Maché | |
Mangold | Sverige |
Pak choi | |
Spenat | |
| |
SVAMP | |
Champinjon | EKO Sverige |
Kastanjechampinjon | EKO Sverige |
Kejsarhatt | EKO Sverige |
Ostronskivling | EKO Sverige |
Portabello | EKO Sverige |
Shitake | EKO Sverige |
| |
IMPORTERAD FRUKT & GRÖNT: | |
FRILAND / VÄXTHUS OCH LÅNGA TRANSPORTER | |
Apelsin | Italien, Spanien, Grekland, EKO Italien, EKO Spanien |
Avokado | Spanien, Israel, Marocko, Eko Spanien |
Bakpotatis | Storbritannien |
Blodapelsin | Italien |
Blomkål | Storbritannien, Italien, Frankrike, EKO Italien |
Broccoli | Nederländerna, Spanien, EKO Italien, EKO Spanien |
Brysselkål | Holland, Nederländerna |
Butternut pumpa | Portugal, Spanien |
Citron | Spanien, Turkiet, Eko Spanien |
Clementin/Småcitrus | Spanien, Italien, Marocko, EKO Spanien |
Dadlar | EKO Iran |
Endive | Holland |
Fikon | Turkiet |
Fänkål | Italien, EKO Italien |
Grapefrukt | Spanien, Marocko, Israel |
Granatäpple | Turkiet |
Kiwi | Italien, Eko Italien |
Kronärtskocka | Frankrike, Spanien |
Kålrabbi | Italien |
Pumpa, muskat | Spanien |
Purjolök | Holland, Nederländerna |
Pärllök | Spanien |
Päron | EKO Holland, Nederländerna, Belgien, Holland |
Rättika | Nederländerna, Italien |
Rödkål | Tyskland |
Salladskål | Holland |
Selleri; blad, blek, stjälk | Spanien, EKO Spanien |
Savojkål | Frankrike, Italien |
Schalottenlök | Frankrike, EKO Frankrike |
Silverlök | Spanien |
Skogschampinjon | EKO Holland, EKO Nederländerna, EKO Litauen, EKO Polen |
Spetskål | Holland, Nederländerna |
Steklök | Spanien |
Svartkål | Spanien |
Svartrot | EKO Holland, Nederländerna |
Sötpotatis | Spanien, Egypten, EKO Spanien |
Vitlök | Spanien, EKO Spanien |
Äpple | Italien, Nederländerna, Polen |
Guiden till råvaror i säsong kommer från Säsongsmat och Äkta Vara.
Råvarornas ursprung baseras på det aktuella sortimentet hos Coop och Hemköp (2023-03-17) eftersom dessa butiker har störst utbud av svenska och ekologiska råvaror. Utbudet i enskild butik kan såklart skilja sig åt.
.
Kommentarer
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera inlägget!