Säsongsmat AUGUSTI
Augusti är sensommar i Sverige och kan innehålla en känsla av både sommar och annalkande höst. Svenska odlingar på friland ger stora skördar och växthusen värms fortfarande upp av solen. Grönsaksdiskarna fylls allt mer med svenska råvaror och denna tid på året är vi som minst beroende av import från Europa. Det är viktigt att välja svenska råvaror och stötta våra svenska bönder.
I augusti sker ett skifte i utbudet av frukt och grönt. Grönsaker som kräver längre tid på sig är redo att skördas nu, exempelvis aubergine, paprika och pumpor. Andra av sommarens grönsaker skördas för sista gången innan hösten, bland annat färsk lök och svenska jordgubbar. Samtidigt står en del av höstens kål och rotfrukter redan skördeklara i odlingarna. Vissa exotiska frukter och grönsaker som kan odlas på friland i Europa har sin säsong nu, till exempel kiwi, majs, melon, nektariner, persikor och vindruvor.
Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat.nu - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import
Nytt i säsong:
- Aubergine odlas i växthus i Nordeuropa och på friland i Sydeuropa. De har en väldigt kort klimatsmart säsong i augusti-september.
- Björnbär som odlats på friland i Sverige mognar i augusti och skördas till oktober. Undvik björnbär som importeras.
- Lingon mognar i augusti-september och kan finnas att köpa på marknader.
- Mangold odlad på friland i Sverige har sin säsong i slutet av augusti-oktober.
- Pak choi har en kort säsong i Nordeuropa augusti-september.
- Äpplen från Skandinavien är i säsong nu, t.ex. danska Rescue och Silva.
- Hjortron, hallon, bigarråer och körsbär från Skandinavien.
- Majs från Skandinavien har högsäsong i augusti, de kan finnas lokalt och på marknader.
- Gurka, paprika och tomat från Nordeuropa. Välj svenskt när det finns. Säsongen för tomater är snart slut.
- Nektariner och persikor från Europa.
- Svensk svamp: champinjoner, kantareller, karljohan. Undvik import nu när vi kan plocka i Sverige.
- Färsk gul lök övergår i lagrad lök under hösten.
- Frilandsodlade färska jordgubbar avslutar sin svenska säsong augusti. Övriga året gäller endast frysta bär för klimatsmart konsumtion. Även sista chansen för krusbär.
- Rädisor går fortfarande att odla i Skandinavien, men säsongen slutar i början av september.
- Sockerärtor och skärbönor. Som import övriga året är de riktiga klimatbovar som ofta transporteras med flyg.
- Spenat odlas i Skandinavien till och med augusti, men välj ekologiskt för att undvika besprutningen. När spenatens säsong är över, välj istället mangold eller ekologisk fryst spenat.
Se alla salladsgrönsaker i säsong HÄR.
I säsong är även dessa råvaror som importeras:
Aprikoser: Italien
Citron: Spanien, ekologisk från Afrika
Fikon: Israel, Turkiet
Melon: Spanien
Nektarin: Italien, Spanien
Persika: Italien, Spanien
Plommon: Italien
Päron: Holland, Nederländerna
Vindruvor: Italien. Vindruvor är hårt besprutade, välj gärna ekologiska.
Vitlök: Spanien
Ny i säsong: Aubergine |
Ny i säsong: Svenska björnbär |
Ny i säsong: Pak choi |
Klimatsmarta recept att laga i augusti:
Frukt och bär
- Hallon med vaniljglass
- Jordgubbar, rabarber och bigarråer: njut av de sista svenska
- Röda vinbär, vaniljglass och varm rysk kolasås
Frukt och bär i maten
- Sallad med färskpotatis, rabarber, spenat och rädisa
- Salsa med nektarin och rostad majs
- Sallad med nektarin (receptsamling köket.se)
- Ugnsbakad lax med rabarbersalsa
Säsongens blandade grönsaker
- Grillad fänkål, zucchini, sallat och champinjon (välj sallat i säsong)
- Ratatouille
- Rödbetor med getost och hasselnötter
- Rödbetor med rotsellericreme, rostad kål och salta mandlar
- Tomat- och paprikasoppa med parmesan och rosmarinkrutonger
- Zucchini fylld med bulgur, fetaost och friterade oliver
- Zucchini fylld med getost och tomatsås
Kronärtskocka
- Kronärtskocka med citron och smör
- Medelhavspaj med parmesan, tomater och kronärtskocka (använd färsk kronärtskocka)
Aubergin
- Aubergine receptsamling från köket.se
- Couscous med aubergine och paprika
- Fylld ugnsbakad aubergine
- Lasagne med aubergine, basilika och rött vin
- Moussaka
- Ugnsbakad aubergine med linsröra och fetaost
Paprika
- Fyllda paprikor
- Grillad fylld paprika med matvete och salsa verde
- Italiensk brödsallad med paprika, tomater, oliver och kapris
- Baconsallad med sockerärtor och ägg (välj ekologisk bacon)
- Pastasallad med bondbönor och pecorino
- Sallad på haricots verts och hasselnötter med citronvinägrett
- Kantarellsallad med plommon, brytbönor och ädelost
- Pasta med karljohansvamp
- Pasta med parmaskinka, purjolök och karljohansvamp
- Svampsallad med kantareller och bondbönor
- Fritters med zucchini, halloumi och yoghurtsås
- Grillad blomkål med parmesansmör och linssallad
- Indisk curry på bönor och linser
- Nudelwok med pak choi och fläskfärs (välj ekologisk färs)
- Rostad blomkål med ricotta, gröna linser, pistage och russin
- Skördelasagne med getostbechamel
- Torskrygg med brynt spetskål, sockerärtor och vitvinssås
- Vitlöks- och mandelstekt torsk med paprikasallad
Högsäsong: Majs från Europa |
Högsäsong: Paprika |