Sensommar

Augusti månad




Plötsligt ligger hösten i luften och det känns att naturen förbereder sig inför en ny säsong. Allt i trädgården växer fort nu samtidigt som vissa plantor redan börjar vissna. En morgon vaknade vi till dimma ovanför det daggvåta gräset. Slutet av månaden bjöd på den sista sommarveckan med sol och 25 grader varmt. Det behövdes nog för att sätta lite fart på mognaden av många frukter och grönsaker.

Äppelträden börjar skifta i rött i takt med att frukten mognar. Björnbären är svarta mot husets gula fasad. Häcken med vresrosor byter från rosa blommor till orange nypon. Pumporna blir allt större och lyser gula i gräset. Solrosorna blommar en efter en.





I mitten av augusti mognade våra krusbär och alla bär är nu plockade. Några äter vi färska som de är, övriga fryser vi in och kokar marmelad av till höstens marknader.

Krusbärsmarmelad

Testar recept på grytbröd i gjutjärnsgryta

Vi gör iordning nya odlingsland för höstens sådder av rotfrukter och lök. De får övervintra i jorden och kommer förhoppningsvis gro tidigt under våren och ge fin skörd i slutet av våren och under försommaren.

Vi anlägger också nya land för hallonbuskar. Sidoskott från hallonbuskarna gräver vi upp och planterar om på annan plats.

En ny hallonhäck av uppgrävda sidoskott


De frösådda plantorna av rabarber har stått i krukor hela sommaren. De planters nu ut i odlingsbäddar som vi fyllt med gräsklipp, löv, jord och bokashi (fermenterad kökskompost). Plantorna ska få rota sig där och sedan täckas med löv under vintern. Tio plantor har vi satt, så förhoppningsvis kommer vi ha tillräckligt med rabarber så att vi kan sälja om två år. Den som väntar på något gott…!



I växthuset börjar gurkplantorna se lite trötta ut efter en intensiv tillväxtperiod med bra skörd. Tomaterna sätter fortfarande frukt och vi får se om alla hinner mogna i växthuset. Plantorna med paprika är däremot riktigt fina och flera har nu röda frukter.

Gurkplantorna klättrar nu i växthusets tak

Äppelgurka Lemon

En första blygsam skörd av tomater

Peardrops har massor av tomater och flera mognar nu

Klasar med tomater mognar av sorten Black Cherry och Rosella

Några enstaka Green Zebra växer nu till sig

Vår första paprika hann bli jättestor innan den blivit helt röd

Egen sallat, grön paprika och tre sorters gurka

I odlingslådorna har vi betor och morötter i olika stadier av tillväxt. Några få har vi skördat av ren nyfikenhet, men övriga kan stå ett par veckor till.

Vitbeta, en variant av den klassiska rödbetan

Den lila moroten Purple Sun

Gula morötter Golden Nugget

Stor variation bland zucchini

Haverrot, en smal vit rotfrukt som påminner om kronärtskocka i smak

Våra plommon börjar mogna

Svampgurka, blir en tvättsvamp efter att den torkats och skalats

Nu när fröbutikerna har rea köper vi massor av fröer inför nästa år. Det är roligt att gå igenom sortimentet och välja bland olika sorter, färger och former på grönsaker och blommor. 

En del grönsaker har vi sått på nytt. Bland annat sockerärtor, vaxbönor och haricots verts. Samt spenat och vintersallat. Testar att så 2 frön bondbönor som får växa inne under hösten, det är spännande att testa nya sätt att odla på hösten. Vi har även sått röd salladskål, svartkål och pak choi i växthuset. I vardagsrummet växer nya plantor för inläggningsgurkor, thai- och citronbasilika, samt vår privata vattenmelon.

Sockerärt blommar och kommer snart ge ny skörd

Röd salladskål

Privat vattenmelon Sugar Baby

Lördagarna 3, 17 och 31 augusti hade vi våra marknadsdagar på Centralgatan i Tierp. Sortimentet skiljer sig lite åt varje helg när vissa grönsaker mognar och andra tillfälligt tagit slut.


Nybakade smultrongrottor

För privat bruk har vi kokat nyponsoppa av vresrosornas nypon och torkar basilika och oregano. Vi testar även att torka äppelringar och hoppas kunna ha det på marknaden under hösten.

Nypon kokas, mixas och silas till nyponsoppa

Torkad oregano

Test av torkade äppelringar


Ytterligare ett träd har tagits ner för att få mer utrymme till odlingar och mer sol i trädgården. Denna gång tog vi ner en poppel(?). Tidigare i sommar har vi tagit ner ett körsbärsträd och ett stormskadat äppelträd.


I rabatterna för snittblommor har durran släppt fram sina frövippor som vi tar in och torkar. Vallmon släpper kronbladen och låter frökapslarna svälla. Vi tar in roseneternell, jätteeternell och blåklint för att torkas. Och så väntar vi otåligt på att våra vackra sommaraster ska slå ut.

Durra

Frökapslar av vallmo
Jätteeternell

Roseneternell och blåklint

Risp

Sommaraster håller äntligen på att slå ut. Som vi väntat!

Bukett "lite av varje"


Hälsningar från marknaden!
Marion & Fredrik



Populära inlägg