Vår på riktigt!

April månad


Just nu har vi plantor överallt som väntar på att få komma ut på heltid. Så länge nätterna är frostfria får alla plantor acklimatiseras på altanen eller i växthusen. Mer värmekrävande plantor som paprika får komma ut dagtid. Vi försöker begränsa användningen av artificiell belysning till de minsta eller känsligaste plantorna som fortfarande behöver stå inomhus.

Paprika avhärdas på altanen

Spetspaprika

I tunnelväxthuset har de första 10 tomatplantorna fått flytta ut och de trivs bra och har redan börjat blomma. Svala nätter täcks de med fiberduk. Morötter och sockerärtor växer också bra i värmen.

Tomat blommar i tunnelväxthuset

Morötter och sockerärtor i tunnelväxthuset

Tåliga plantor har planterats ut. Bland annat alla sorters kål och bondbönor. Kålen täcks med kålnät från första dagen för att undvika alla angrepp. Här står just nu grönkål, svartkål/palmkål, brysselkål, spetskål, broccoli, brokali, savoykål. Första veckorna efter omplanteringen har de lagt mycket kraft på att etablera sig, men borde snart få fart på tillväxten.

Kållandet fylls med plantor


Första broccolin

Bondbönor planterade utanför tunnelväxthuset

Jätteverbena planterade i en av odlingsbäddarna

Ekologisk rödlök Red Baron är nu planterad i pallkragar tillsammans med betor i blandade färger. Ca 120 lökar.

Dahlia behöver väckas inför utplanteringen. Vi har 12 olika sorter, men bara en planta av varje sort. De kommer bli magnifika i sommarens buketter.

Dahlia som ska väckas och planteras

Vi har köpt två päronträd, Esperens Herre och Göteborgs Diamant. Det dröjer några år innan de ger skörd som kan säljas som lokalproducerade päron. Idag är de flesta päron i butikerna importerade trots att de går att odla ekologiskt i Sverige.

Päronträd

Vindruvor och russin är några av de mest besprutade livsmedlen i svenska butiker och alla produkter som säljs är importerade. De flesta butiker erbjuder inte ekologiska vindruvor. Vi har köpt in fyra olika sorters Labruscavin / staketdruvor som klarar det nordiska klimatet. Rosa-lila Spulga är planterat på friland och blåa Zilga är planterat i tunnelväxthuset. Ytterligare två gröna sorter Sukribe och Veldze levereras i början av maj. Samtliga sorter ska klara vintrar med -30 grader eller mer. Plantorna ska beskäras ganska hårt, så det dröjer ett par år innan de kan skördas för försäljning av lokalproducerade vindruvor. Äldre och välmående plantor ska kunna ge 25-30 kg druvor. Något att se fram emot!

Säsongens första försäljning av 7 plantor pak choi och 5-pack lagerblad har sålts via Tierps Matnod och direkt till kund via Facebook. Kålen som stod i tunnelväxthuset gick snabbt i blom under den varma veckan då temperaturen steg till 30 grader, men bladen var så milda och krispiga att de kunde ätas råa i sallad. De små gurkorna vi odlat fram inomhus i söderfönster växte i otakt och vi kunde skörda en gurka varannan dag. Sedan fick gurkplantorna spinnkvalster och slängdes omgående för att inte spridas, men vi har plantor av fler sorters gurka som snart ska få flytta ut i växthuset.

Sellerikål Pak Choi

Lagerblad

Gurka Miniature White

Inomhus mognar de fönsterodlade tomaterna av sorten Vilma. Smaken är inte den samma som solmogna tomater, med det är ändå en glädje att se dem i april.

Tomat Vilma

Vi anlägger de sista odlingsbäddarna, installerar bevattningssystemen och är snart redo för alla plantor att komma ut. Vi har fått tag i ytterligare en stor vattentank, så nu har vi kapacitet att lagra 4 kubik regnvatten. Det räcker inte, men det är en bra start inför en torr vår och sommar.


GÅRDSBUTIKEN
Vi har börjat inreda det som ska bli gårdsbutiken. Enkla hyllsystem som kommer fyllas med frukt, grönsaker och snittblommor under sommaren. Till stor del självbetjäning med drop-in. Främst betalning via swish, men vi kommer även kunna ta kontanter. Aktuellt sortiment kommer presenteras under Aktuellt här på hemsidan, så titta gärna in där ofta för att se uppdateringar. Säsongens grönsakskasse kan förbokas och hämtas upp här när det passar kunden.



Vi uppskattar tillgången på hållbara blommor året runt och satsar därför på många sorter som går att torka inför vintern. Dessa eterneller hade vi kvar från förra sommaren. Nu får de pryda takkronan i gårdsbutiken så kan vi ha midsommar där året runt.

Hälsningar
Marion & Fredrik

Populära inlägg