Broccoli

Nu skördar vi de första små skotten och buketterna av broccoli. Kvar i landet står de större och växer till sig.

Vi odlar fyra olika sorters broccoli med lite olika egenskaper:

Broccoli Brokali 
En broccoli som ger små buketter på långa stjälkar. Även bladen kan ätas.

Baby broccoli Matsuri
En småväxt sort med ett större toppskott och flera mindre sidoskott.

Broccoli Ramoso Calabrese
Denna sort ger en stor bukett i mitten som behöver längre tid att växa innan skörd. De många små sidoskotten kan skördas kontinuerligt under säsongen. Kulturarv från 1880.

Vinterbroccoli Summer Purple
En lila broccoli som ger massor av små sidoskott som kan ätas råa eller tillagade. Denna sort är köldtålig och kan stå kvar hela vintern.




Många små buketter av Brokali

Toppskott av broccoli Ramoso Calabrese



Vinterbroccoli Summer Purple


All kål kan bli allvarligt drabbade av olika skadeinsekter. Vi använder inga pesticider i våra odlingar och har ännu inte testat de biologiska preparaten som är godkända för ekologisk odling. Istället försöker vi klara oss med kålnät som hindrar insekterna att nå fram till kålen. 

Broccoli har sin klimatsmarta säsong från juni - november. Broccoli är liksom den mesta kål väldigt härdig och kan odlas på friland i hela landet. April - maj kan frilandsodlad broccoli odlas i Nordeuropa. Övrig tid på året importeras de från Sydeuropa. Smaken är en tydlig indikation på om broccolin odlas under rätt säsong och hur länge den lagrats innan försäljning då den lätt blir smaklös vissa tider på året. Fryst broccoli importeras från Medelhavsländerna eller Nord- och Mellanamerika.

Populära inlägg