Blekselleri

Nu har vi enstaka stjälkar av blekselleri att skörda. Både stjälkarna och bladen kan användas i matlagningen.

Vår sort heter Golden Self Blanching 2 och är en blekselleri som blir ljust gulgröna utan att behöva blekas. Fröerna såddes inomhus i februari och mars och under våren har plantorna fått växa inomhus under växtbelysning. I april planterades de första plantorna ut i tunnelväxthuset och i maj fick några flytta ut i odlingsbäddarna.

Selleri tar lång tid på sig att växa och kräver mycket näring och vatten. Plantor som får stå orörda till sensommaren utvecklar kraftigare stjälkar. Enstaka späda stjälkar kan skördas medan nya fortfarande växer fram, på så sätt kan vi få en mindre skörd medan plantan stå kvar. Även de späda stjälkarna har enormt mycket smak.


Bladselleri, blekselleri och stjälkselleri har sin klimatsmarta säsong från juli till november i Sverige. Under våren importeras ekologisk selleri från södra Europa, bland annat Nederländerna och Spanien.

Populära inlägg