Mangold
Mangold är både nyttig, vacker och mångsidig. En riktig supergrönsak med andra ord. De spädaste bladen kan användas som sallad. De större bladen på mangold kan används som spenat i matlagningen. Stjälken på mangold kan tillagas som sparris eller stjälkselleri i soppa och grytor.
I år har vi odlat flera olika sorter:
- Bright Lights som lyser upp med sitt vackra spektra av färger i stjälken.
- Bright Yellow med solgula stjälkar.
- Lucullus med vita stjälkar och krispiga ljusgröna blad.
- Rhubarb Chard med intensivt röda stjälkar. Kulturarv från 1857.
Mangold Lucullus en månad efter sådd. |
Under mangoldens odlingssäsong (augusti-oktober) är den ett mycket klimatsmart alternativ. Lokalt kan de finnas till försäljning även tidigare under sommaren. I butik brukar mangold främst säljas som små blad som olika salladsblandningar.
Tips på recept med mangold:
- Gnocchi med mangold och rotsaker
- Lasagne med mangold
- Mangoldsoppa - Zeinas Kitchen
- Stekt mangold med vitlök
Allt om mat
Ekolådan
Köket.se
Mitt kök