Mangold

Mangold är både nyttig, vacker och mångsidig. En riktig supergrönsak med andra ord. De spädaste bladen kan användas som sallad. De större bladen på mangold kan används som spenat i matlagningen. Stjälken på mangold kan tillagas som sparris eller stjälkselleri i soppa och grytor.

I år har vi odlat flera olika sorter:
  • Bright Lights som lyser upp med sitt vackra spektra av färger i stjälken.
  • Bright Yellow med solgula stjälkar.
  • Lucullus med vita stjälkar och krispiga ljusgröna blad.
  • Rhubarb Chard med intensivt röda stjälkar. Kulturarv från 1857. 
Vår mangold odlas i tunnelväxthuset för att minimera angreppen av sniglar. De är sådda och utplanterade i omgångar från april och hela sommaren. Vi skördar blad för blad och låter plantan fortsätta producera nytt.

Mangold Lucullus en månad efter sådd.

Mangold Rhubarb chard i september 2019

Under mangoldens odlingssäsong (augusti-oktober) är den ett mycket klimatsmart alternativ. Lokalt kan de finnas till försäljning även tidigare under sommaren. I butik brukar mangold främst säljas som små blad som olika salladsblandningar.

Tips på recept med mangold:
Receptsamlingar med mangold:
Allt om mat
Ekolådan
Köket.se
Mitt kök



Populära inlägg