Säsongsmat December
December är första vintermånaden för södra Sverige och kylan sprider sig ner över norra Europa. Nätterna med frost blir allt fler och även dagtid kommer perioder med minusgrader och eventuellt snö. Det kan fortfarande bli några plusgrader som tinar upp i växthusen. I takt med att soltimmarna blir färre och solen står lägre ger solen allt mindre energi till växterna. Tillväxten i odlingarna har nästan avstannat även om några vinterhärdiga plantor fortfarande står kvar.
Svenska grönsaker består nu främst av kål och rotfrukter som kan skördas sent eller lagras länge. Färska grönsaker får nu importeras från södra Europa eftersom dessa generellt är mindre klimatbelastande än uppvärmda växthus i norra Europa. Växthus och flera frilandsodlingar i södra Europa klarar sig fortfarande utan extra uppvärmning och konstbelysning. Välj gärna ekologiska produkter för att gynna bra odlingsmetoder. Selektera bland råvarorna och ta en extra titt på ursprungsmärkningen.
Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import
Nytt i säsong: Ingenting denna tid på året...
Högsäsong, passa på!
- Brysselkål, grönkål, rödkål, salladskål, savojkål, svartkål, vitkål
- Endive sallat
- Gulbeta, haverrot, jordärtskocka, kålrabbi, kålrot, persiljerot, polkabeta, rättika, svartrot, vitbeta
- Äpplen
- Viltkött från Sverige
- Blomkål
- Päron
I säsong är även dessa varor som importeras.
Se inköpslista december för ursprungsmärkningar att ha koll på.
- Apelsin
- Avokado
- Butternut pumpa
- Citron
- Clementin/satsumas
- Granatäpple
- Grapefrukt
- Kiwi
- Päron
- Spagettipumpa
- Äpple, eko
Högsäsong: Rotfrukter och kål |
Högsäsong för många sorters kål. Här savoykål. |
Högsäsong: Endive sallat |
Recept att laga i december
Vi hoppar över julmaten och fokuserar på vardagsmat som kan lagas enligt säsong.
Frukt och bär
- Citronpannacotta med granatäpple (välj eko citron)
- Citrussallad med granatäpple och persilja
- Fruktsallad med yoghurt, honung, granatäpple, äpple, päron och mandel (välj gärna ekologisk frukt)
- Juice med apelsin, morot och ingefära
- Kyckling med apelsin och granatäpple
- Saffransglass med granatäpple (välj gärna eko ägg och grädde, samt svensk honung)
- Ät massor av citrusfrukter! Välj gärna eko, särskilt om skalet ska användas.
- Endive med apelsin, bacon och varmrökt lax (välj gärna eko bacon och MSC-märkt lax)
- Endive med sesamdipp
- Endive med ädelost och valnötter
- Grillade endiver med getost, päron och valnötter på surdegsbröd
- Sallad på endive, apelsin, russin och nötter (välj olivolja, eko russin, romansallat ej i säsong)
- Broccolisallad med granatäpple och russin (välj gärna eko russin och yoghurt)
- Brysselkålssallad med apelsin och granatäpple
- Chips på svartkål
- Grillad svartkål med vitlök, feta, lime och chiliflakes (välj gärna eko feta)
- Pasta med svartkål, mandel, citron och parmesan (välj eko citron)
- Rostad kål med mandel och torkad aprikos (välj eko aprikoser)
- Rödkål med getost, apelsin, mandel och persilja
- Savoykålsfylld canneloni
- Smörstekt savoykål
- Ugnsbakad kål med vinägrett, apelsin och granatäpple (välj gärna eko apelsin)
- Krämig pasta mad pumpa, savoykål och salvia
- Pumpa- och morotssoppa med saltade pumpakärnor och krutonger (använd gärna chiliflakes)
- Pumpasoppa med ingefära och apelsin
- Rostad pumpa och blomkål med harissasalsa
- Rostad pumpa och gulbetor med dill och citron
- Grillad gulbeta med smörstekt svartkål och parmesan
- Jordärtskockssoppa med pancetta, svartkål och trattkantareller
- Mustig rotsaksgryta
- Rotsakssoppa med savoykål
- Rotsakswok med rökt kött
Viltkött från Sverige är klimatsmart!
Övrigt gott att laga i säsong
- Couscoussallad med halloumi, grönkål, apelsin och granatäpple (välj gärna eko halloumi)
- Fiskgryta med apelsin och aioli (välj MSC-märkt fisk och skaldjur, skippa paprikan och välj chiliflakes)
- Gratinerad lax med räkor och citrussås (välj MSC-märkt fisk och räkor, samt eko citrus och potatis)
- Hummus bowl med rostad pumpa, belugalinser och haricots verts (välj frysta haricots verts)
- Kryddig korv med mos och kålsallad
- Krämiga vita bönor med rostade rotsaker (välj eko citron)
- Linsgryta med svamp, vitt vin och savoykål
- Pasta med kalkon, svartkål, citron och parmesan (välj eko citron och mejeri)
- Persisk kycklinggryta med granatäpple och valnötter (välj gärna kalkon, katrinplommon och citronjuice)
- Vit fisk med kål, pepparrot och rostade hasselnötter (ersätt gärna torsken med annan MCS-märkt vit fisk)
- Vit fisk med rotsaksrösti och paprikasås (ersätt gärna torsken med annan MSC-märkt vit fisk)
- Vegetariska kåldolmar med rotsaker och gräddsås
Sista chansen: blomkål från Sverige |
Sista chansen: päron från Sverige, om det ens finns i butikerna... |