Tidig vinter

December månad

De första veckorna i december var fulla av förberedelser för våra marknadsdagar. Vi bakade saffransbullar och pepparkakor. Kokade kola och marmeladkonfekt. Rullade vaxljus och packade presentkorgar. Det nya tunnelväxthuset byggdes klart. Fröer sorteras och de första sådderna är i jorden. Nu avrundar vi det här året och förbereder inför nästa säsong!


Nu står vårt nya tunnelväxthus äntligen klart. Att få klart stommen tog en månad då vi bara byggde i dagsljus på helgerna, när det inte var marknadsdag eller ösregn. Plasten var ett stort jobb som vi ändå lyckades få på plats på en dag. Varje stycke plast är enormt stor att hantera och blir ett bra vindfång vid minsta blåst. Det största stycket täcker både tak och långsidor och ska lyftas på, sträckas och fästas på samma gång. 

Plasten till ena kortsidan mäts upp och klipps till

Första kortsidan på plats

Den stora plasten för tak och väggar ska på. Här ligger den vikt i tre lager för att kunna hanteras.

Välkomna in!



Vår trädgård består till stor del av lerjord. Vi har börjat gräva ur en odlingsbädd i nya tunnelväxthuset. 40 cm djupt och även upphöjd kommer det bli bra för många olika typer av plantor. Botten grundas med malda kvistar för god dränering. En del av lerjorden läggs tillbaka och blandas upp med löv och barkmull. Gödsling görs främst med bokashi (fermenterad kökspompost). Högre upp tillfärs ett lager gräsklipp. När maskarna har fått göra sitt jobb kommer det bli fin och djup jord. I januari vintersår vi bladgrönsaker här som gror tidigt på våren.


Lördag 7 december och Lucia fredag 13 december hade vi årets sista marknadsdagar. Vi gjorde i ordning presentkorgar och de sålde riktigt bra. Nybakade saffransbullar och bröd, samt handrullade bivaxljus var också populära. 18 december deltog vi i Local Food Nodes där vi fick flera bokningar av äppelmusten. 


I år har vi odlat en planta svampgurka och fått två frukter. Dessa har fått torka inomhus under hösten och nu har vi äntligen fått skala fram "tvättsvampen" inuti. 

Svampgurka. Luffagurka. Loofah. Tvättsvamp.

Vi kan fortfarande skörda paprika från plantor som vi tog in och ställt i fönstret. Nu ska de snart klippas ner för att orka övervintra. Smak och färg är fortfarande fin trots bristen på sol.


I hinkar med KRAV-märkt planteringsjord har vi planterat ekologisk ingefära. De ska stå inomhus tills det är tillräckligt varmt i växthusen.

Ingefära

Vi har även satt en del vitlök i hinkar för att kunna flytta dem till varma lägen och få extra tidig vitlök. Sorten Topadrome och ekologisk Messidrome. I pallkragarna har vi redan planterat Cledor.


Alla fröpåsar samlas ihop och sorteras. Det som saknas beställs. Sedan plockar vi ut de sorter som behöver förkultiveras inomhus i vinter och de sorter som går att vinterså ute för tidig grodd. I december har vi sått chili, citrongräs, physalis, aubergin, kronärtskocka, purjolök och savojkål. Även några blomsterfrön som tar lång tid på sig att gro och utvecklas, t.ex alpmartorn och höstflox. Vintersådderna börjar vi med i januari när det blivit ordentligt kallt. Redan fyra dagar efter sådd har jalapeño, citrongräs och savoykålen grott. 

Ca en tredjedel av våra kålsorter.

Chilifrön blötläggs med bakpulver ett dygn innan sådd för mjukare skal och snabbare grodd.


Nu är vi pepp inför våren, trots att vintern precis har kommit.


Vi vill också säga TACK till alla er som besökt oss den här sommaren och hösten. Ni som kommit för att handla på våra marknadsdagar. Ni som följer oss här på hemsidan, på Facebook och Instagram. Det är ni som får vår verksamhet att blomstra så att vi kan utöka och satsa större nästa år. 

Att ha möjlighet att odla vår egen mat och få dela den med er är helt fantastiskt. Allt fler vill veta varifrån maten kommer och vi ska därför låta er följa med från frö till skörd. 

Så mycket mat och blommor importeras idag och drivs upp under förhållanden som varken är bra för växterna eller miljön. Genom att erbjuda lokalproducerade och hållbart odlade växter kan vi bidra till en bättre konsumtion. 

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Vi hörs igen 2020!


Populära inlägg