Senhöst

November månad

Åh vad vi saknar våra blommor och möjligheten att gå ut i trädgården och skörda till dagens middag. Ni som också odlar förstår nog hur tomt det kan kännas. I lilla växthuset har vi kvar några plantor salladskål och inomhus ger plantorna nya tomater och paprikor. Det har varit plusgrader och mulet större delen av månaden, skönt att vara ute i trädgården men trist utan solen.

I början av november fick vi detta stora paket. Ni som följer oss på Facebook och Instagram vet nog redan vad det är. Ett tunnelväxthus!!! Nu expanderar vi med 75 kvm som ska fyllas med allt möjligt till våren och förlänga odlingssäsongen. 





Vi har tagit vara på de sista fina äpplena och gjort mer äppelmust. Övrig frukt lämnas åt fåglarna och krattas ner i odlingslanden.

Så snart Halloween är över startar julpysslet för att hinna med innan första advent. Julkorten har fått "granar" av blad från ormbunke. Julgranskulor tillverkas av papper och träpärlor.



Första snön som la sig kom till oss 11 november. Hösten är snart bakom oss. Vi tänder ljus och eldar.



Flera kok av kola har det blivit. Temperaturen är avgörande för om slutprodukten påminner mer om fudge, kola eller knäck. Kan intyga att det gör rysligt ont att bränna sig på. Vi har lyckats få lagom mjuk och seg kola med smak av vanilj, choklad och knäck. De skärs upp i större bitar som slås in i papper och jutesnöre.



Chokladkola, vaniljkola, knäckkola

Saffransbullarna har fått jäsa över natt och sedan ytterligare 3 timmar. De blev perfekta från första baket och håller sig härligt saftiga i ett par  dagar. I ugnens eftervärme känns de nästan nybakade.

Saffransdeg efter nattjäsning i kylskåp

Slät bulle doppad i smör och socker. Klassisk lussekatt med russin.

Vi har en dröm om att kunna baka våra bröd på lokalt spannmål som vi maler själva. Därför var vi på en föreläsning som hölls på biblioteket om kulturspannmål. Det var intressant, vi fick en del tips och fick smaka upplandskubb. Föreläsare Karin Gerhardt från Ängslyckans café i Örbyhus.

Testbak av ett nytt bröd i vårt sortiment som också blev en fullträff från första baket. Olivbrödet är vitt, mjukt och luftigt. Som så många av våra bröd rörs degen ihop för hand och dras ut och viks under jäsningen. För att vara ett vitt bröd håller det sig väldigt saftigt och fick mycket smak av olivoljan.


Årets pepparkakor fick formen av hjärtan med vågiga kanter. Med mycket kryddor och tunt kavlade utan extra mjöl blev de väldigt goda för att vara hembakade. Några har vi gjort hål i och ska hänga upp efter att de dekorerats med kristyr. 


Att göra egen ostmassa är roligt och enkelt. Äkta småländsk ostkaka som vi gör själva är trilla-av-stolen-gott tillsammans med vår egen björnbärssylt.

Mjölken har koagulerat med hjälp av löpe

Ostmassan separeras från vasslen 1-2 dygn

Ljuvlig ostkaka från grunden

Inomhus har vi fortfarande plantor av tomat och paprika som ger grönsaker utan extra belysning. Paprikan är röd och god, men tomaterna har tappat mycket smak.



I slutet av november kom mer snö och minusgrader med den efterlängtade solen.


Dagen före 1a advent hade vi marknad på Centralgatan i Tierp igen. Med mycket nytt i sortimentet hade vi vår bästa försäljningsdag hittills. Kola, saffransbullar, olivbröd och presentkorgar var populära.




Vi är tillbaka vid ytterligare två tillfällen före jul. 
Hoppas vi ses då!

Hälsningar
Marion & Fredrik

Populära inlägg