Säsongsmat SEPTEMBER
September är den första höstmånaden, i alla fall här i zon 4 Uppland. Luften blir friskare, naturens färger djupnar och temperaturen sjunker. De första nätterna med frost kan överraska känsliga plantor. Odlingarna på friland växer fortfarande och ger fin skörd av kål, potatis och rotfrukter under hösten. Säsongen för sommargrönsaker är snart förbi vilket innebär att odlingar av dessa grönsaker under hösten sker i uppvärmda växthus eller i länder med varmare klimat.
I september sker ännu ett skifte i utbudet av frukt och grönt. I butikernas grönsaksdiskar finns ännu svenska råvaror att köpa, men sortimentet av salladsgrönsaker ger plats för kål och rotfrukter. Välj gärna svensk frukt nu när det finns äpplen, päron och plommon. Bland de växthusodlade grönsakerna ersätts de svenska produkterna av import från södra Europa. Under tidiga hösten är det ingen större skillnad att handla importerade grönsaker eller svenska grönsaker i uppvärmda växthus. Ta gärna en extra titt på ursprungsmärkningen i butiken och välj inom Europa.
Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import
Nytt i säsong
- Brysselkål, rödkål, savojkål och svartkål skördas nu på friland i Sverige.
- Butternut pumpa och spagettipumpa skördas nu på friland i Europa och Sverige.
- Jordärtskocka
- Kålrot och persiljerot
- Svartrötter är ett bra alternativ till färsk sparris september-april.
- Päron från Sverige och Europa finns under hösten.
- Aubergine har en extremt kort klimatsmart säsong augusti-september. Övriga året odlas aubergine i växthus i Nordeuropa eller importeras från frilandodling i Sydeuropa.
- Björnbär, lingon och plommon från Sverige finns i början av hösten.
- Mangold har en kort säsong augusti-oktober och är ett klimatsmart alternativ till importerad färsk sparris och spenat.
- Fortsätt frossa i färsk svamp: kantareller, trattkantareller och karljohan.
- Kronärtskocka, majs och squash från Sverige finns till och med oktober.
- Färska kryddor som basilika, dill, koriander, mejram, oregano, rosmarin, salvia i knippe odlade på friland slutar säljas snart. Övriga året drivs de upp i kruka i uppvärmda växthus. Köp extra nu och frys in eller välj torkade kryddor utanför säsong. Även sista chansen för citronmeliss, krondill och mynta.
- Färska bondbönor, haricots verts, märgärt och åkerbönor. Övrig tid på året får de köpas frysta eller torkade då de färska importeras långt från Östafrika eller Sydamerika.
- Färsk chili, habanero och jalapeño har en kort säsong juli-september. Övriga året odlas de i uppvärmda växthus eller importeras långt.
- Färsk fänkål och pak choi från Sverige finns ännu. Övrig tid på året importeras de från Europa.
- Färskpotatis och nypotatis gäller till och med september. Under hösten ändrar potatisen karaktär på grund av lagringen.
- Sista chansen för gurka, paprika och tomater vars säsonger slutar nu. Övriga året odlas de i energikrävande uppvärmda växthus i Europa.
- Färska hallon tar snart slut, övriga året bör de köpas frysta eftersom de färska bären transporteras långt.
- Hjortron har en extremt kort säsong augusti-september och kan finnas på marknader.
- Sista chansen för nektariner och persikor från Europa, samt rabarber från Sverige.
- Fiskesäsongen för färsk hälleflundra, sik och vild lax slutar nu. Se WWF:s Fiskguide för mer info om hållbara val av dessa fiskar.
Se alla salladsgrönsaker i säsong HÄR.
I säsong är även dessa varor som importeras:
Se inköpslista september för ursprungsmärkningar att ha koll på.
- Aprikos
- Bakpotatis
- Butternut pumpa
- Citron
- Fikon
- Granatäpple
- Kronärtskocka
- Melon
- Sötpotatis
- Vindruvor
Passa på nu: Aubergine |
Passa på nu: Plommon |
Nytt i säsong: Päron från Europa |
Klimatsmarta recept att laga i september:
Aubergine
- Auberginegryta med oliver, mynta och hummus
- Currygryta med aubergine, paprika och koriander
- Gratäng med aubergin och mozzarella
- Grekisk gratäng med linser, aubergine, zucchini och feta
- Hemgjord ajvar
- Lasagne med aubergine
- Marockansk gryta med aubergine, kikärtor och couscous
Bondbönor
- Bondbönor med bacon och koriander
- Bondbönsbiffar med pistagenötter och örtig polenta
- Bönor med chili och mynta
- Pitabröd med bondbönor, paprika och yoghurtsås
- Sallad med brysselkål, hasselnötter och kummin-majonnäs
- Sallad med brysselkål, tranbär, hasselnötter och feta
- Varm brödsallad med sardeller, tomat och brysselkål
- Hummus bowl med rostad butternut, haricots verts och belugalinser
- Hummus med kikärtor, chashew och butternut
- Ljummen sallad med butternut, tomat, mandel och parmesan
- Risotto på butternut pumpa med kål och timjan
- Rostad pumpa och blomkål med harissasalsa
- Ugnsbakad butternut med ricotta och salvia
Jordärtskocka
- Bakad jordärtskocka
- Jordärtskocka med mandel och dragon
- Tabbouleh med rotfrukter, jordärtskocka och brysselkål
- Torskrygg med jordärtskockspuré och kantareller
- Kyckling med rostad potatis och karljohan
- Laxpasta med svamp och jordärtskockor
- Pasta med karljohan, pecorino och rosmarin
- Renskav med svamp och brysselkål
- Risotto funghi med mascarpone och saffran
- Svampragu med gnocchi
- Svampragu med potatisstomp och grönkål
- Svampsoppa med kantareller
- Quesadilla på trattkantareller och västerbottenost
- Viltgryta med skogssvamp
- Kronärtskocka med smör och citron
- Pasta med kronärtskocka, mandel och citron
- Risotto med kronärtskocka, vittvin, parmesan och persilja
- Paj med mangold och feta (byt spenat mot mangold)
- Pasta med mangold och svartrötter (ersätt sparris med mangold)
- Pasta med mangold, parmesan och valnötter (byt spenat mot mangold)
- Apelsinlax med kål och ingefärssmör (ersätt gärna apelsinen med juice)
- Caesar sallad med torsk och hasselnötter
- Linguine med färska tomater, vitlök, solrosfrön och ruccola
- Linssoppa med kokosmjölk, tomat och halloumi
- Pasta med kalkon, fänkål och svartkål
- Pasta med zucchini, vitlök och mozzarella
- Röding med rostad pumpa och kantarellstuvning
- Unsbakade grönsaker
- Ugnsbakade rotfrukter med gräddkokta kantareller och hyvlat äpple
Sista chansen: Nektarin |
Sista chansen: Tomat och färska kryddor |
Sista chansen: Haricots verts |