Säsongsmat SEPTEMBER

September är den första höstmånaden, i alla fall här i zon 4 Uppland. Luften blir friskare, naturens färger djupnar och temperaturen sjunker. De första nätterna med frost kan överraska känsliga plantor. Odlingarna på friland växer fortfarande och ger fin skörd av kål, potatis och rotfrukter under hösten. Säsongen för sommargrönsaker är snart förbi vilket innebär att odlingar av dessa grönsaker under hösten sker i uppvärmda växthus eller i länder med varmare klimat. 

I september sker ännu ett skifte i utbudet av frukt och grönt. I butikernas grönsaksdiskar finns ännu svenska råvaror att köpa, men sortimentet av salladsgrönsaker ger plats för kål och rotfrukter. Välj gärna svensk frukt nu när det finns äpplen, päron och plommon. Bland de växthusodlade grönsakerna ersätts de svenska produkterna av import från södra Europa. Under tidiga hösten är det ingen större skillnad att handla importerade grönsaker eller svenska grönsaker i uppvärmda växthus. Ta gärna en extra titt på ursprungsmärkningen i butiken och välj inom Europa.

Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import





Nytt i säsong
Högsäsong en kort tid
  • Aubergine har en extremt kort klimatsmart säsong augusti-september. Övriga året odlas aubergine i växthus i Nordeuropa eller importeras från frilandodling i Sydeuropa.
  • Björnbär, lingon och plommon från Sverige finns i början av hösten.
  • Mangold har en kort säsong augusti-oktober och är ett klimatsmart alternativ till importerad färsk sparris och spenat.
  • Fortsätt frossa i färsk svamp: kantareller, trattkantareller och karljohan.
  • Kronärtskocka, majs och squash från Sverige finns till och med oktober.
Sista chansen denna säsong
  • Färska kryddor som basilika, dill, koriander, mejram, oregano, rosmarin, salvia i knippe odlade på friland slutar säljas snart. Övriga året drivs de upp i kruka i uppvärmda växthus. Köp extra nu och frys in eller välj torkade kryddor utanför säsong. Även sista chansen för citronmeliss, krondill och mynta.
  • Färska bondbönor, haricots verts, märgärt och åkerbönor. Övrig tid på året får de köpas frysta eller torkade då de färska importeras långt från Östafrika eller Sydamerika.
  • Färsk chili, habanero och jalapeño har en kort säsong juli-september. Övriga året odlas de i uppvärmda växthus eller importeras långt.
  • Färsk fänkål och pak choi från Sverige finns ännu. Övrig tid på året importeras de från Europa.
  • Färskpotatis och nypotatis gäller till och med september. Under hösten ändrar potatisen karaktär på grund av lagringen.
  • Sista chansen för gurka, paprika och tomater vars säsonger slutar nu. Övriga året odlas de i energikrävande uppvärmda växthus i Europa.
  • Färska hallon tar snart slut, övriga året bör de köpas frysta eftersom de färska bären transporteras långt.
  • Hjortron har en extremt kort säsong augusti-september och kan finnas på marknader.
  • Sista chansen för nektariner och persikor från Europa, samt rabarber från Sverige.
  • Fiskesäsongen för färsk hälleflundra, sik och vild lax slutar nu. Se WWF:s Fiskguide för mer info om hållbara val av dessa fiskar.

Se alla salladsgrönsaker i säsong HÄR.

I säsong är även dessa varor som importeras: 
Se inköpslista september för ursprungsmärkningar att ha koll på. 
  • Aprikos
  • Bakpotatis
  • Butternut pumpa
  • Citron
  • Fikon
  • Granatäpple
  • Kronärtskocka
  • Melon
  • Sötpotatis
  • Vindruvor

Passa på nu: Aubergine

Passa på nu: Plommon

Nytt i säsong: Päron från Europa

Klimatsmarta recept att laga i september:

Aubergine
Betor - gulbetor, polkabetor, rödbetor
Bondbönor
Brysselkål
Butternut pumpa
Fänkål
Jordärtskocka
Svamp
Kronärtskocka
Mangold
Övrigt i säsong
Dessert

Sista chansen: Nektarin

Sista chansen: Tomat och färska kryddor

Sista chansen: Haricots verts



Populära inlägg