Pumpa att äta

I år är första gången vi odlar pumpor och det har varit spännande att följa deras tillväxt i trädgården. Från små gröna och ljusgula pumpor skiftade de till lysande orange i slutet av sommaren.

I år odlar vi denna sort av matpumpa:
  • Small sugar eller New England Pie: en söt och smakrik pumpa som passar bra att rosta, ha i soppa eller paj. Härstammar från USA under senare 1800-talet.
Vår pumpa Small Sugar i september

Med förra sommarens torka i åtanke valde vi att plantera våra pumpor i livsmedelsgodkända självvattnande hinkar. På så sätt har vi kunnat tillgodose en jämn tillgång på vatten och näring hela säsongen. Våra pumpor växer i köpt ekologisk planteringsjord och gödslas med lakvatten från bokashi (fermenterad kompost). De förståddes inomhus i maj och skördas i september. Inför nästa års odlingssäsong har vi nu anlagt en helt ny täckodlad odlingsbädd för pumpor och squash. 

Pumpornas klimatsmarta säsong börjar i augusti och håller i sig ända till februari beroende på vilken sorts pumpa det är. Pumpor som skördas i augusti och september har odlats på friland i Sverige eller Europa. Sorter som klarar lagring bra är ett klimatsmart val under höst och vinter. Känsliga sorter samt pumpor som säljs under vår och sommar har ofta importerats från varmare länder med långa transportvägar.

Small Sugar börjar skifta till gult i augusti

Small Sugar omogen i juli

Receptsamlingar med pumpa:
Paj
Rostad
Soppa

Engelska receptsamlingar för New England Pie pumpkin.
Engelska receptsamlingar för Small sugar pumpkin.

Pumpor är ofta utbytbara i recept.

Populära inlägg