Säsongsmat APRIL
April är den sista vintriga vårmånaden här i zon 4. Vädret skiftar fort mellan somriga dagar och hagel, snö och minusgrader. Solens strålar är fulla av energi och allt som kan växa i april sätter fart nu. Överallt spirar blommor och bladgrönsaker. Soliga dagar kan värmen i växthusen nå över 20 grader och de blir snabbt fuktiga om de inte vädras. Härdigheten hos unga plantor sätts fortfarande på prov och de känsligaste behöver skyddas i växthus och under dukar. De flesta nordiska växthus har fortfarande värme eller frostvakt på nätterna, vilket kräver energi. På friland släpper tjälen taget även i mellersta delen av landet samtidigt som snön fortfarande kan lägga sig tjock över odlingarna.
Grönsaksdiskarna innehåller fortfarande få klimatsmarta alternativ.
Nu krävs ett stort mått tålamod och lite mer fantasi i matlagningen. Nykomling i grönsaksdisken är årets höjdpunkt bland primörerna: sparris. Håll även utkik efter nyskördade morötter på knippe och andra grova grönsaker som kan skördas på friland i de allra sydligaste delarna av landet. Nu börjar vinterlagrad potatis, rotsaker och kål bli lite trista och recepten uttjatade. Sydeuropa har desto fler grönsaker i säsong nu och ekologisk import kan vara ett sätt att pigga upp matlagningen i april. Valet mellan Europeisk import och energikrävande svenska växthus är inte helt enkelt, det beror helt enkelt på vilka grönsaker det gäller. Selektera bland råvarorna och ta en extra titt på ursprungsmärkningen.
Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import
Nytt i säsong:
- Gräslök och koriander på knippe från Sverige. Hittills har färska örter drivits upp i uppvärmda växthus.
- Rädisor på knippe, med de odlas sällan i Sverige.
- Purjolök och salladslök, samt svenskodlad ramslök som är ovanligt att få tag i.
- Sparris odlad på friland i Nordeuropa.
- Nu börjar den hållbara fiskesäsongen för färsk hälleflundra, makrill och vild lax. Se WWF:s Fiskguide för mer info om hållbara val av dessa fiskar.
Högsäsong, passa på!
- Rabarber odlad i Sverige
- MSC-märkt siklöja och löjrom har en kort säsong på våren. Se WWF:s Fiskguide för mer info om hållbara val av fisk.
Sista chansen denna säsong:
- Vinterlagrad jordärtskocka, persiljerot, polkabeta och svartrötter.
- Vinterlagrad kålrabbi, rödkål, savojkål och vitkål.
- Sparrispotatis och mandelpotatis, två höst- och vinterpotatisar.
- Nu slutar den hållbara fiskesäsongen för färsk abborre och kolja. Även säsongen för färsk tioarmad bläckfisk och bläckfiskringar slutar nu. Se WWF:s Fiskguide för mer info om hållbara val av fisk.
Groddar, gul och röd lök, kålrot, morot, palsternacka, rotselleri, rödbeta, smörgåskrasse.
Som komplement till listan nedan, läs gärna vårt inlägg om råvaror utan klimatsmart säsong och torkade kryddor utanför säsong.
I säsong finns även frukt och grönsaker som importeras. Se inköpslista april för ursprungsmärkningar att ha koll på.
Svensk rabarber ny i säsong! |
Svensk gräslök på knippe ny i säsong |
Gräslök, purjolök och salladslök
Koriander
Svamp
Rabarber
Rädisor
Sparris
Fisk
Övrigt gott att laga i säsong
- Butter daal med gräslök och lime
- Fiskgryta med gräslök
- Fransk potatissallad
- Färsk purjo med hollandaisesås
- Gräslöksdressing
- Potatis och purjolökssoppa
- Shiitake med salladslök
- Tomatbräserad salladslök
- Ugnsbakad purjolök med citron och dragon
- Curry på kidney bönor och koriander
- Curry med kikärtor, potatis och koriander(välj mald ingefära)
- Kikärtsbollar med koriander och citron
- Korianderchutney
- Lins och morotsgryta med chili, ingefära och koriander (använd mald ingefära)
- Majonnäs med koriander och lime (använd koncentrat)
- Grönkålspasta med ostronskivling och salvia
- Jordärtskocksoppa med ostronskivling
- Laxspett med chiitake
- Ostronskivling med bladspenat
- Svampsås med shiitake
- Halloumisallad med rabarberdressing
- Laxfilé med syrlig rabarber
- Marmelad med rabarber, timjan och valnötter
- Persisk rabarbergryta (välj frysta gröna bönor)
- Rabarberpaj med smuldeg
- Smält rabarber med kanel
- Bulgursallad med rädisor
- Morotssallad med rädisor och spenat
- Nudelsallad med japansk omelett och kokosdressing (välj olivolja)
- Picklade rädisor
- Rostade rädisor med grillsås
- Tsatziki på rädisor
- Avokadosallad med hyvlad sparris och pinjenötter
- Fiskgryta med sparris
- Sparris med bearnaise och krutonger
- Sparris med chevrécreme
- Sparris med hollandaisesås
- Sparrissallad med belugalinser
- Sparrissallad med valnötter
- Sparrissoppa
- Stekt fisk med sparris och citronsås
- Hälleflundra med varm kålsallad och vitvinssås
- Hälleflundra med vitvinssås och sparris
- Löjromstoast
- Panerad makrill med potatis och sparris
- Rostad siklöja med mandelpotatis, löjrom och dill
- Råraka med creme fraiche och löjrom
- Smörstekt siklöja med syrlig äpple- och lökkompott
- Ugnsbakad makrill med citron och lagerblad
- Avokado- och bönsallad med spenat och fetaost
- Fruktsallad på apelsin, kiwi, äpple och nötter toppad med yoghurt
- Gremolata på persilja och citron
- Kikärtor med citron och persilja
- Laxpanna med gröna ärter och pasta (välj frysta haricots verts)
- Linser med citron och persilja
- Morotssoppa med linser och dillfrön
- Rostad morotssallad med apelsin och yoghurtsås
- Sallad med morot, apelsin, sojabönor och koriander
- Savojkål - receptsamling
- Pasta med pesto, soltorkad tomat och ärtskott
- Rostade rotfrukter med halloumi och aioli
Kommentarer
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera inlägget!