Säsongsmat APRIL

April är den sista vintriga vårmånaden här i zon 4. Vädret skiftar fort mellan somriga dagar och hagel, snö och minusgrader. Solens strålar är fulla av energi och allt som kan växa i april sätter fart nu. Överallt spirar blommor och bladgrönsaker. Soliga dagar kan värmen i växthusen nå över 20 grader och de blir snabbt fuktiga om de inte vädras. Härdigheten hos unga plantor sätts fortfarande på prov och de känsligaste behöver skyddas i växthus och under dukar. De flesta nordiska växthus har fortfarande värme eller frostvakt på nätterna, vilket kräver energi. På friland släpper tjälen taget även i mellersta delen av landet samtidigt som snön fortfarande kan lägga sig tjock över odlingarna. 

Grönsaksdiskarna innehåller fortfarande få klimatsmarta alternativ. 
Nu krävs ett stort mått tålamod och lite mer fantasi i matlagningen. Nykomling i grönsaksdisken är årets höjdpunkt bland primörerna: sparris. Håll även utkik efter nyskördade morötter på knippe och andra grova grönsaker som kan skördas på friland i de allra sydligaste delarna av landet. Nu börjar vinterlagrad potatis, rotsaker och kål bli lite trista och recepten uttjatade. Sydeuropa har desto fler grönsaker i säsong nu och ekologisk import kan vara ett sätt att pigga upp matlagningen i april. Valet mellan Europeisk import och energikrävande svenska växthus är inte helt enkelt, det beror helt enkelt på vilka grönsaker det gäller. Selektera bland råvarorna och ta en extra titt på ursprungsmärkningen. 

Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import



Nytt i säsong:
Högsäsong, passa på!
Sista chansen denna säsong:
Övriga klimatsmarta råvaror som finns i butiken året runt:
Groddar, gul och röd lök, kålrot, morot, palsternacka, rotselleri, rödbeta, smörgåskrasse.

Som komplement till listan nedan, läs gärna vårt inlägg om råvaror utan klimatsmart säsong och torkade kryddor utanför säsong

I säsong finns även frukt och grönsaker som importeras. Se inköpslista april för ursprungsmärkningar att ha koll på.

Svensk rabarber ny i säsong!

Färsk sparris från Nordeuropa ny i säsong! 

Svensk gräslök på knippe ny i säsong

Klimatsmarta recept att laga i april:

Gräslök, purjolök och salladslök
Koriander
Svamp
Rabarber
Rädisor
Sparris
Fisk
Övrigt gott att laga i säsong





Kommentarer

Populära inlägg