Långlagrade tomater & piennolos

Klimatsmarta färska tomater mitt i vintern! Hur är det möjligt? 

Vintertomater är speciella sorter som behöver lagras för att bli som bäst. I Sydeuropa är dessa tomater ett kulturarv som sedan spridits norrut av entusiaster. Tomaterna skördas i slutet av säsongen och hängs upp i klasar, så kallade piennolos. I klasar eller på fat lagras tomaterna hela vintern och håller sig fina. Flera sorter är trista att äta direkt vid skörd, men under den långa lagringen utvecklar tomaterna smak. Det något tjockare skalet hindrar tomaterna från att skrumpna ihop eller mögla. Efter 2-9 månaders lagring används tomaterna till vinterns matlagning. Vissa sorter kan äta färska i sallad, andra sorter lämpar sig bättre tillagade. 



I år har vi dessa sorter med plantor till försäljning:
  • Can Bogunya: En större orange-röd tomat med tjockare skal. Kan lagras länge, minst 6 månader. Passar för matlagning. Länk för bilder

  • Fiaschetto: Busktomat som blir ca 1 meter hög. Ger mellanstora röda tomater med kort lagringstid om max 2 månader. Används gärna i matlagningen och i såser, både färsk och lagrad. Länk för bilder

  • Grappoli d'Inverno: Högväxande sort med röda söta tomater. Anges ofta vara en god sort som även kan ätas färska. Kan lagras ca 5 månader. Länk för bilder

  • Kenneths piennolo: Svensk sort. Ger röda tomater. Anges ofta vara en god sort i förhållande till den långa lagringsförmågan. Kan lagras länge, ca 9 månader. Högväxande planta, potatisbladig. Länk för bilder

  • Piennolo del Vesuvio: Mindre röda tomater. Kan lagras kortare tid, lämplig för färskkonsumtion. Högväxande sort. Länk för bilder

  • Vesuvio Giallo eller Vesuviano Giallo: Gul tomat med god smak. Anses vara en av de godaste lagringstomaterna och kan ätas både färsk och lagrad. Kan lagras ca 6 månader. Högväxande sort, potatisbladig. Länk för bilder

Can Bugunya, Vesuvio, Ponderosa. Foto taget i december.

Odling
Tomaterna odlas precis som andra tomater under sommaren. Tillsätt gärna mineralgödsel och kalium, men vattna inte överdrivet mycket. Större sorter odlas bäst i växthus för att hinna mogna.

Skörd
När tomaterna mognat under sensommar och tidig höst skärs en hel gren med klasarna av och bladen plockas bort. 50-70% av tomaterna i klasen bör ha mognat vid skörd. Om hela klasen är mogen minskar hållbarheten. Omogna tomater som får eftermogna inomhus får sällan lika god smak. 

Lagring
Häng upp klasen i taket där de förvaras under lagringen. Det är främst de mindre sorterna som hängs upp. De större sorterna släpper lätt från stjälken och förvaras därför på brickor. Sortera bort alla tomater som har skador. Tomaterna bör förvars på en plats som är märk och sval i ca 15-18 grader. De kan förvaras i rumstemperatur, men är då inte hållbara lika länge.

Hållbarhet och smak
Hållbarheten varierar mellan 2-9 månader, och många sorter kan lagras hela hösten och vintern. Smaken är olika hos sorterna och smaken påverkas också av hur länge tomaterna lagrats. Vissa sorter smakar bäst i början av lagringstiden, medan andra behöver lagras länge för att smakerna ska utvecklas. Vid användning av lagringstomater är det en fördel att inte jämföra smaken med sommarens solmogna tomater, utan se dem som ett komplement till vinterns grönsaker. 

LÄS MER
Trädgårdstrollet
som skrivit en utmärkt guide om tomater för vinterlagring och hur de ska tas om hand. 
Bondjäntan som även har bilder till flera sorter.

Fiaschetto, september

Piennolo del Vesuvio, september

Lagringsbara tomater, import eller avstå?
Tomater älskar sol och värme och få tomater är så goda som solmogna tomater odlade på friland. De doftar tomat på långt håll och smakerna är lika intensiva färska som tillagade. 

Dock odlas näst intill alla tomater i uppvärmda växthus med artificiell belysning. Utan växthus skulle vi bara ha tillgång till tomater under några månader i slutet av sommaren. Växthusen kan ge plantorna optimala förutsättningar vilket minskar svinnet och ger en jämn och säker produktion. Intensiv odling i växthus och import från Sydeuropa bidrar till att tomaten blivit en av våra vanligaste grönsaker och de är tillgängliga året runt. 

Tyvärr är tomaterna ganska trista på vintern och saknar ofta både doft och smak. Med tanke på att de drivits upp i energikrävande växthus och sedan transporterats från Sydeuropa är utdelningen ganska liten och klimatpåverkan ganska stor. Det bästa är att avstå från tomater under vinterhalvåret och istället prioritera andra grönsaker i matlagningen.


Kommentarer

Populära inlägg