Svartkål / Palmkål

Denna kål är en korsning mellan savoykål och grönkål. Plantan liknar en palm med långsmala buckliga blad i mörk blågrön färg. Trots sin gosa smak är den inte lika vanlig som annan kål. Kan ätas färsk eller tillagas som grönkål. På större blad skärs den grova mittnerven bort. 

Vi odlar denna sort:

  • Nero di Toscana - kulturarv från 1800-talet.  

Den första skörden av enstaka små blad påbörjas i april. I takt med att plantan växer bildas fler och betydligt större blad. 

Vår kål är sådd i januari under växtbelysning. I mars flyttades plantorna till tunnelväxthuset och i april planterades de på friland. Vår kål gödslas med bokashi (fermenterad kompost) och svensk kogödsel. Nät skyddar mot skadeinsekter och täckodling med hösilage håller jorden fuktig under sommaren. 

Svartkålen har sin klimatsmarta säsong från september till januari då den odlas på friland. Plantan är vinterhärdig och står gärna kvar i odlingen under vintern. Trots att all kål kan odlas i det svenska klimatet är svartkålen ganska okänd och finns bara i butikerna under vissa perioder. Större delen av året importeras svartkål från Europa, t.ex. Spanien. Den finns sällan som ekologiskt alternativ vilket är önskvärt för all kål. Då kål är extremt energikrävande och utsatt för skadeinsekter används mycket konstgödsel och besprutning inom konventionell odling. 


Svartkål, mangold och grönkål



















.

Kommentarer

Populära inlägg