Spetskål

Spetskål är en löst knuten huvudkål med en spetsigare form. Liksom vitkålen finns spetskålen i vita, gröna och röda färger.

Vi odlar dessa sorter i år:
  • Durham Early - grön med vita inslag
  • Filderkraut - grön med vita inslag, större och extra spetsig
  • Jersey Wakefield - grön med vita inslag, kulturarv från 1840-talet
  • Kalibos - röd med lila och gröna inslag, kulturarv från 1800-talet
Vår spetskål sås i omgångar från januari till juli. De tidigaste plantorna har fått växa frostfritt under växtbelysning. I mars flyttades de ut till tunnelväxthuset och i april planterades de på friland. Vår kål gödslas med bokashi (fermenterad kompost) och svenskt kogödsel. Den första skörden väntas i juni.

Spetskål har sin klimatsmarta säsong från maj till november då den kan odlas på friland i Sverige. Den spetskål som säljs i butikerna är ofta ljusgrön och importeras vinter och vår från södra Europa, t.ex Spanien och Portugal. Den finns sällan att få tag i som ekologisk.

Spetskål anses lite finare än vanlig vitkål. Den äts rå eller tillagas lätt för att behålla så mycket smak som möjligt. Förvara lufttätt i kylskåpet så håller sig spetskålen länge.

























.

Populära inlägg