Säsongsmat Januari
Januari är årets första månad och innebär ofta kall vinter. Just nu 2022 skottar vi snö och termometern har pendlat mellan -16 och +3 grader. 2020 smattrade regnet mot fönsterblecket och prognosen var +9 grader. En typisk januari brukar innebära många minusgrader och snö i större delen av landet. Tiden med dagsljus blir längre för varje dag, men ännu står solen så lågt att den knappt ger någon energi till växterna. Tillväxten i odlingarna står still ett tag till, oavsett om de står ute i kylan eller inomhus i fönstret.
Svenska grönsaker består nu främst av kål och rotfrukter som kan lagras länge efter skörd. Färska grönsaker får nu importeras från södra Europa eftersom dessa generellt är mindre klimatbelastande än uppvärmda växthus i norra Europa. Växthus och flera frilandsodlingar i södra Europa klarar sig fortfarande utan extra uppvärmning och artificiell belysning. Välj gärna ekologiska produkter för att gynna bra odlingsmetoder. Selektera bland råvarorna och ta en extra titt på ursprungsmärkningarna.
Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import
Nytt i säsong: Ingenting denna tid på året...
Högsäsong, passa på!
- Brysselkål, grönkål, kålrabbi, rödkål, savojkål, vitkål
- Gulbeta, persiljerot, polkabeta, vitbeta
- Jordärtskocka
- Svartrot
- Äpple: Aroma, Cox Orange, Frida, Ingrid Marie, Rubinola
Sista chansen denna säsong:
- Endive sallat
- Päron
- Salladskål
- Svartkål
Som komplement till listan nedan, läs gärna vårt inlägg om råvaror utan klimatsmart säsong.
I säsong är även dessa varor som importeras.
Se inköpslista januari för ursprungsmärkningar att ha kolla på.
- Apelsin
- Avokado
- Blodapelsin
- Citron
- Clementin / Satsumas
- Granatäpple
- Grapefrukt
- Kiwi
Högsäsong: Avocado |
Högsäsong: Jordärtskockor |
Högsäsong: Kiwi |
Recept att laga i januari (vissa återkommer från decembers inlägg)
Frukt och bär
- Citronpannacotta med granatäpple (välj eko citron)
- Fruktsallad med yoghurt, honung, granatäpple, äpple, päron och mandel (välj gärna ekologisk frukt)
- Kyckling med apelsin och granatäpple
- Saffransglass med granatäpple (välj gärna eko ägg och grädde, samt svensk honung)
- Gino på säsongens frukter med vit choklad och nötter
- Ät massor av citrusfrukter! Välj gärna eko, särskilt om skalet ska användas.
- Brysselkålssallad med apelsin och granatäpple
- Wokad brysselkål (välj gärna chiliflakes)
- Brysselkål med parmesan och dijon
- Lila pizzasallad med oregano
- Brunkål, rödkål- och äppelsallad
- Sallad med ugnsrostad kål, äpple och nötter
- Chips på grönkål
- Grillad svartkål med vitlök, feta, lime och chiliflakes (välj gärna eko feta)
- Pasta med svartkål, mandel, citron och parmesan (välj eko citron)
- Rostad kål med mandel och torkad aprikos (välj eko aprikoser)
- Savoykålsfylld canneloni
- Smörstekt savoykål
- Ugnsbakad kål med vinägrett, apelsin och granatäpple (välj gärna eko apelsin)
- Frittata med butternut och potatis
- Matig pumpapaj med apelsinsallad (välj torkad timjan och grönkålssallad)
- Raggmunk på potatis och butternut (välj vete- eller grahamsmjöl)
- Krämig pasta mad pumpa, savoykål och salvia (välj torkade kryddor)
- Pumpa- och morotssoppa med saltade pumpakärnor och krutonger (använd gärna chiliflakes)
- Grillad gulbeta med smörstekt svartkål och parmesan
- Jordärtskocksgratäng
- Soppa på jordärtskocka - välj ekologisk citron
- Mustig rotsaksgryta
- Rotsakssoppa med savoykål
- Rotsakswok med rökt kött
Viltkött från Sverige är klimatsmart!
Övrigt gott att laga i säsong
- Bulgursallad med grönkål och ädelost (välj eko citron på flaska)
- Couscoussallad med halloumi, grönkål, apelsin och granatäpple (välj gärna eko halloumi)
- Fiskgryta med apelsin och aioli (välj MSC-märkt fisk och skaldjur, skippa paprikan och välj chiliflakes)
- Gratinerad lax med räkor och citrussås (välj MSC-märkt fisk och räkor, samt eko citrus)
- Hummus bowl med rostad pumpa, belugalinser och haricots verts (välj frysta haricots verts)
- Kryddig korv med mos och kålsallad
- Krämiga vita bönor med rostade rotsaker (välj eko citron)
- Kycklingpasta med grönkål, ost och frön
- Linsgryta med svamp, vitt vin och savoykål
- Pasta med kalkon, svartkål, citron och parmesan (välj eko citron och mejeri)
- Persisk kycklinggryta med granatäpple och valnötter (välj gärna kalkon, katrinplommon och citron på flaska)
- Taco med svarta bönor, rödkål och avocado (välj chiliflakes, eko citron/lime på flaska)
- Vit fisk med kål, pepparrot och rostade hasselnötter (ersätt gärna torsken med annan MCS-märkt vit fisk)
- Vit fisk med rotsaksrösti och paprikasås (ersätt gärna torsken med annan MSC-märkt vit fisk)
Sista chansen: Salladskål |
Sista chansen: Endive |
.