Säsongsmat NOVEMBER

November är den sista höstmånaden. Träden har fällt sina löv. Nattfrosten slår till på nätterna och i delar av landet lägger sig snön. Det kan fortfarande bli några plusgrader dagtid. Tillväxten i odlingarna har avtagit, men många plantor står fortfarande kvar. Kålen får ofta bättre smak efter några frostnätter. En del av odlingarna skördas och lagras för vinterförvaring.

Nu fokuserar vi främst på våra svenska vinterklassiker kål och rotsaker. Kanske behöver vi komplettera med importerade frilandsodlade grönsaker, vilket är ett bättre val än uppvärmda nordiska växthus denna säsong. Nu när kylan drar in över Europa är det bra att tänka på vilka råvaror vi väljer och titta en extra gång på ursprungsmärkningen. 

Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import



Nytt i säsong: Ingenting denna tid på året…

Högsäsong, passa på!
Sista chansen denna säsong:

Se alla salladsgrönsaker i säsong HÄR

I säsong är även dessa varor som importeras.

Se inköpslista november för ursprungsmärkningar att ha koll på.
  • Apelsin
  • Avokado
  • Citron
  • Clementin / Satsumas
  • Granatäpple
  • Grapefrukt
  • Kiwi
  • Vindruvor
Högsäsong: Butternut pumpa

Högsäsong: Jordärtskocka

Högsäsong: salladskål

Högsäsong: Äpplen

Recept att laga i november


Frukt och bär
Avokado: Receptsamling från köket.se

Kål
Pumpa
Rotsaker
Övrigt gott i säsong att laga

Sista chansen: Broccoli

Sista chansen: Päron



Populära inlägg