Säsongsmat NOVEMBER
November är den sista höstmånaden. Träden har fällt sina löv. Nattfrosten slår till på nätterna och i delar av landet lägger sig snön. Det kan fortfarande bli några plusgrader dagtid. Tillväxten i odlingarna har avtagit, men många plantor står fortfarande kvar. Kålen får ofta bättre smak efter några frostnätter. En del av odlingarna skördas och lagras för vinterförvaring.
Nu fokuserar vi främst på våra svenska vinterklassiker kål och rotsaker. Kanske behöver vi komplettera med importerade frilandsodlade grönsaker, vilket är ett bättre val än uppvärmda nordiska växthus denna säsong. Nu när kylan drar in över Europa är det bra att tänka på vilka råvaror vi väljer och titta en extra gång på ursprungsmärkningen.
Nu fokuserar vi främst på våra svenska vinterklassiker kål och rotsaker. Kanske behöver vi komplettera med importerade frilandsodlade grönsaker, vilket är ett bättre val än uppvärmda nordiska växthus denna säsong. Nu när kylan drar in över Europa är det bra att tänka på vilka råvaror vi väljer och titta en extra gång på ursprungsmärkningen.
Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import
Nytt i säsong: Ingenting denna tid på året…
Högsäsong, passa på!
- Blomkål, brysselkål, grönkål, rödkål, savojkål, svartkål, vitkål
- Butternut och pumpa
- Endive sallat och salladskål
- Granatäpple
- Groddar och smörgåskrasse
- Gulbeta, kålrabbi, kålrot, svartrot samt många andra rotsaker
- Jordärtskocka
- Tranbär
- Äpplen
Se alla salladsgrönsaker i säsong HÄR
I säsong är även dessa varor som importeras.
Se inköpslista november för ursprungsmärkningar att ha koll på.
- Apelsin
- Avokado
- Citron
- Clementin / Satsumas
- Granatäpple
- Grapefrukt
- Kiwi
- Vindruvor
Högsäsong: Butternut pumpa |
Högsäsong: Jordärtskocka |
Högsäsong: salladskål |
Högsäsong: Äpplen |
Recept att laga i november
Frukt och bär
- Amerikanska cookies med tranbär och nötter
- Endive- och apelsinsallad
- Filmjölkslimpa med tranbär
- Päron med valnötter och gorgonzola
- Tjinuskipäron
- Toscapaj med päron
- Tranbär med tjinuskisås
Kål
- Blomkålssoppa
- Broccolisoppa
- Brysselkålssallad med apelsin och granatäpple
- Currybulgur med blomkål och äpple
- Gräddkokt kål med korv
- Mjukbakad kål med svamp och quinoa
- Pasta med ärtor och broccoli
- Rostad blomkål med spiskummin, citron och krasse
- Rostad spetskål, grönkål och svartkål
- Receptsamling köket.se
- Bakad pumpa med chorizo, grönkål, macadamia och getost
- Bröd med rostad havre, butternut pumpa och citron
- Gnocci med pumpa, gorgonzola och valnötter (salvia ej i säsong)
- Hummus med butternut och kikärtor
- Pasta med pumpa och majs
- Pumpa, päron, getost och pumpafrön
- Pumpa- och morotssoppa med röda linser, pumpakärnor, krutonger och äpple
- Pumpasoppa serverad i pumpa
- Risotto på butternut, med kål, timjan och pangratatto
- Ugnsbakad butternut med ricotta och salvia
- Jordärtskocka i ugn med mandel och dragon
- Jordärtskockssoppa med bacon och varm toast
- Morotssoppa med jordärtskocka
- Rödbetsbourguignon
- Soppa på rödbeta, morot, pumpa och röda linser
- Brysselkålssallad med fetaost, hasselnötter och tranbär
- Chevrésallad med tranbär och valnötter
- Gratäng med potatis, jordärtskocka, kantareller och rödbetsblast
- Kalkonbröst med rostad pumpa, tranbärskompott och gräddsky (färsk timjan ej i säsong)
- Kyckling med jordärtskocka, päron och svamp
- Potatis- och purjolökssoppa med krasse
- Potatissallad med bakad lök, hyvlad morot, senap och krasse
- Ostpaj med dill och krasse
- Rostad kyckling med pumpa och brysselkål
- Stekt fisk (röding/torsk/sej) med stomp på potatis och pumpa (färsk spenat ej i säsong)
- Varm grönkålssallad med kalkonbacon, valnötter och tranbär
- Viltfärsbullar med rårörda tranbär/lingon
- Älggryta med vinterkryddor, päron och messmör
Sista chansen: Broccoli |
Sista chansen: Päron |