Höst

Oktober månad

Nu har hösten kommit med sina sprakande färger. Luften är mild och fuktig och det regnar nästan varje dag. Höstlöven suddar ut gränsen mellan träd och mark när de virvlar ner och täcker gräsmattan. Sommarens grönsaksplantor och perenner har vissnat ner. Svamparna och maskarna tittar fram ur gräsmattan. 

I år innebär oktober ett lägre tempo för oss eftersom vi inte har några odlingar igång, varken rotsaker eller kål som båda är klassiska höstgrödor. Istället anlägger vi nya odlingsplatser och planerar inför nästa år då vi ska utöka sortimentet och öppna gårdsbutiken.

Nu finns dock mycket annat att göra i trädgården. Vi tar hand om den sista frukten från äppelträden och återför en del av fallfrukten som kompost till odlingarna. Mängder av löv krattas ihop och läggs på odlingsbäddar där de ger bra struktur till vår lerjord. Plantor klipps ner och krukorna töms. Redskap packas undan i källaren. Grenar från de träd vi fällt under sommaren körs till flis i kompostkvarnen. Jorden i odlingarna grävs om och blandas upp med växtmaterial och kompost som ger ett viktigt tillskott av struktur och näring inför nästa år.

Nästa års kålland i form av en upphöjd bädd 1,5 x 8 meter

Snittblommorna är bortrensade och jorden matas nu med gräsklipp och löv

I växthuset står några plantor av den vackra röda salladskålen Scarvita tillsammans med säsongens allra sista brytbönor. Sallaten trivs med den fuktiga höstluften i pallkragarna och har klarat de första nätterna med frost.

Sallatskål Scarvita

Brytböna, haricots verts

Sallat Little Gem

Vi har fortfarande kvar en gnutta av sommarens paprikor och tomater som fortsätter mogna och sätta nya frukter inomhus. Nedklippta tomater eftermognar på fat eller upphängda i taket. Paprikorna är fantastiska just nu, men tomaterna utvecklar inte lika mycket smak.




De blommor vi torkat under sommaren plockas ner och sorteras till buketter och kransar. Trädgårdsmålla, safflor, jätte-eternell, axcelosia, frökapslar av vallmo, renfana, pappersblomster, roseneternell, risp, pärleternell, durra och blåklint.




Löv från lönn och ormbunke torkas i press och lackas till höstens kort.



Det första pyntet till julgranen tillverkas av lera som skärs ut med klassiska pepparkaksformar. Efter att de torkat lackas de och får ett rödvitt bomullsband.


Årets första kransar har bundits av vår egen höga cypress som står utanför huset. Kransen dekoreras med bär från hagtorn eller torkade blommor. Det grova snöret är av färgad hampa.


I slutet av oktober satte vi vitlök och schalottenlök inför nästa säsong. Två pallkragar rymde 250 lökar. Vi hoppas att de klarar vintern utan att ruttna så kommer vi ha massor av fina lökar i gårdsbutiken nästa år. Vitlöken är av sorten Cledor som är bra att lagra och har blast som går att fläta. Schalottenlöken är av sorten Longor som kan sättas nu på hösten.

Vitlök Cledor

Torsdag 10 oktober deltog Gröna Villan för första gången i Tierps årliga höstmarknad på Stora Salutorget. Vi kom dit tidigt på morgonen och ställde upp vårt tält mellan kryddor och norrländska skinnmössor. Flera av grannarna på vår marknadsgata gav oss tips inför framtiden och vi fick inblick i hur livet med marknadsknalle fungerar. Det blev en lång och kall dag i duggregn som fick guldkant av nyfikna besökare och en stor termos te. Som vanligt sålde våra hembakade bröd allra bäst. Vi fick även besök av en journalist från UNT som ville prata om betalningsmetoden swish.




Till Halloween hade vi vårt marknadsbord på Centralgatan i centrum med dekorerade pumpor och buuuuusiga bakverk.





Vi är tillbaka med vårt marknadsbord dagen före första advent, lördag 30 november. Se under Aktuellt för mer info.

Hälsningar Marion & Fredrik



Populära inlägg