Säsongsmat Oktober
Oktober är höstmånaden då naturen förbereder sig för vintervila. Träden fäller sina frukter och löv och natten kommer med frost. Ljuset avtar och de växter som klarar kylan växer långsamt. Efter oktober står många odlingar tomma efter skörden och kvar finns kålen och rotfrukterna. Säsongen för nordiska sommargrönsaker är definitivt slut, men de odlas ännu i södra Europa. Växthusen i norra Europa kräver från och med nu mycket energi för uppvärmning och belysning under vinterhalvåret. Vi får därför ha lite extra kolla på ursprungsmärkningen när vi plockar varor i grönsaksdisken. Välj inom Europa.
I oktober märker vi tydligt skiftet i butikernas sortiment. Rotsaker och kål tar allt större plats och många grönsaker importeras. Välj gärna svensk frukt nu när lokala päron, plommon och äpplen mognar.
I oktober märker vi tydligt skiftet i butikernas sortiment. Rotsaker och kål tar allt större plats och många grönsaker importeras. Välj gärna svensk frukt nu när lokala päron, plommon och äpplen mognar.
Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import
Nytt i säsong:
- Endive sallat
- Granatäpple från Sydeuropa
- Kastanj har en kort säsong i Danmark och södra Sverige
- Tranbär från de nordiska länderna
- Det hållbara fisket av MSC- eller KRAV-certifierad kolja och skarpsill (ansjovis) börjar nu. Läs mer i WWF:s Fiskguide om hållbara val av matfisk.
- Blomkål, broccoli, brysselkål, romanesco, rödkål, salladskål, savojkål, spetskål, svartkål och vitkål odlad på friland i Sverige.
- Butternut pumpa odlad på friland i Sverige och södra Europa.
- Jordärtskocka
- Kålrabbi och kålrot
- Mandelpotatis
- Päron från Skandinavien och Europa.
- Rödbeta
- Selleri
- Svartrot
- Äpplen från Sverige
- Björnbär från Sverige
- Brytbönor och vaxbönor från Nordeuropa. Från och med november importeras färska bönor från Sydamerika eller Östafrika. Köp istället frysta.
- Champinjon, kantareller, trattkantareller och karljohn vars säsong i Skandinavien är över i slutet av oktober.
- Dill, dragon, gräslök, oregano och rosmarin odlad på friland och såld på knippe övergår snart till energikrävande växthusodling i svart plastkruka. Köp färska knippen nu och frys in. Välj torkade kryddväxter följande månader.
- Druvgurka (växteråsgurka, frilandsgurka, inläggningsgurka)
- Frisésallat, isbergssallat, rosésallat frilandsodlad i Skandinavien. Från och med november sker import från Medelhavsområdet. Välj andra grönsaker.
- Kronärtskocka från Sverige. Från och med november importeras kronärtskocka från Sydeuropa.
- Majs vars säsong i södra Nordeuropa slutar nu. Övrig tid på året långa transporter och miljömässigt dålig industri. Välj ekologisk konserv övriga året.
- Mangold från Skandinavien eller frilandsodlad i Nederländerna. Från och med november importerad från Sydeuropa.
- Pak choi från Nordeuropa.
- Plommon från Skandinavien.
- Squash / zucchini odlad på friland i Skandinavien, säsongen slutar i november.
- Det hållbara fisket av flundra och makrill avslutas i början av november då fisken påbörjar sin lek. Läs med i WWF:s Fiskguiden om hållbara val av matfisk.
Se alla salladsgrönsaker i säsong HÄR
I säsong är även dessa varor som importeras.
Se inköpslista oktober för ursprungsmärkningar att ha koll på.
- Apelsin
- Aubergine
- Avocado
- Bakpotatis
- Citron
- Clementin/Satsumas
- Fikon
- Melon
- Sötpotatis
- Vindruvor
Ny i säsong: granatäpple |
Högsäsong: svenska päron |
Högsäsong: alla sorters kål |
Sista chansen: Svenska brytbönor (haricots verts, vaxbönor) |
Klimatsmarta recept att laga i oktober
Frukt och bär
- Citrussallad med granatäpple och persilja
- Couscoussallad med apelsin, granatäpple, grönkål och halloumi (fänkål ej i säsong)
- Plommonpaj
- Päron med valnötter och gorgonzola
- Pärongalette med mandelmassa
- Päronkaka med lingon och mandel
- Päronkaka med citron och kardemumma
- Päronkaka med kardemumma och vaniljglass
- Päronpaj
- Päronsallad med pumpa och getost
- Sallad med apelsin, granatäpple, brysselkål och pecannötter
- Tranbär med tjinuskisås
- Broccolisallad med granatäpple och russin
- Brysselkålssallad med apelsin, granatäpple, tranbär och pecannöt
- Brysselkålssalad med tranbär, hasslenötter och fetaost
- Coleslaw
- Gräddkokt kål med grov senap
- Grönkålspaj med getost och valnötter
- Grönkålspaj med mördeg, fetaost och pinjenötter
- Grönkålssallad med granatäpple och mandel
- Spetskål bakad med kapris och valnötter
- Ugnsbakad blomkål med gruyèreost
- Hummus med butternut och kikärtor
- Pumpasoppa serverad i pumpa
- Ugnsstekt pumpa och korv (använd torkad chili)
- Bönor med parmesan- och sardelldressing
- Pasta med färska bönor
- Potatissallad med brytbönor och fetaost
- Ugnsrostade bönor med parmesan
- Vaxbönor med pepparrotssmör
- Vaxbönor med smör och persilja
- Mos på mandelpotatis
- Potatispuré på mandelpotatis
- Soppa på mandelpotatis med karljohansvamp
- Soppa på mandelpotatis och purjolök
- Ugnsbakad mandelpotatis med rosmarin
- Paj med mangold, soltorkad tomat, pinjenötter och fetaost (ersätt spenaten med mangoldblad)
- Paj med mangold, pinjenötter och ädelost
- Pasta med mangold, parmesan och valnötter (ersätt spenaten med mer mangold)
- Soppa med mangold, krutonger och parmesan
- Kokt squash med citronsmör
- Lasagne med zucchini, ricotta och mozzarella
- Marinerad zucchini
- Panerad zucchini med majonäs, bostongurka och potatis (koka potatisen)
- Pasta carbonara på zucchini, mangold, vitlök och parmesan (spenat ej i säsong)
- Stekt squash och rödlök med pumpafrön
- Squashlåda med stark korv och champinjoner
- Svampfylld squash
- Zucchinigratäng
- Zucchiniplättar med fetaost (spenat ej i säsong)
- Morotssoppa med champinjoner, citron och ingefära (använd gärna torkad ingefära)
- Pasta carbonara med kantareller (ruccola ej i säsong)
- Pasta med kantarellpesto
- Risotto med trattkantarell, västerbottenost och solrosfrön
- Trattkantarellsoppa
- Trattkantarellsoppa med purjolök
- Endive med ädelost och valnötter
- Endivesallad med rökt makrill
- Fatthe med kikärtor och yoghursås
- Halstrad gös med blomkålsrisotto, trattkantareller och hasselnötter
- Indisk currykyckling med mangold (använd gärna torkad ingefära)
- Jordärtskocksoppa med svartkål, pancetta och trattkantareller
- Kalkonbröst med rostad butternut pumpa, tranbär och äppelsås
- Kyckling med dragon och äpple, samt palsternacka i ugn
- Kycklingpasta med mangold, svartkål, bönor och vitt vin
- Lax med rödbetor, broccoli, valnötter och fetaostcreme
- Lax med soyadressing och romanesco (välj torkad chili och lime koncentrat)
- Lax och spetskål med citronsås
- Pasta med kronärtskocka, mandel och citron
- Quinoa med rödbetor och dill
- Risotto på butternut och kål
- Rostade kastanjer
- Sallad med kantareller, plommon, brytbönor och valnötter
- Smörstekt torskrygg med skogssvamp och ugnsbakad rotselleri