Säsongsmat Oktober

Oktober är höstmånaden då naturen förbereder sig för vintervila. Träden fäller sina frukter och löv och natten kommer med frost. Ljuset avtar och de växter som klarar kylan växer långsamt. Efter oktober står många odlingar tomma efter skörden och kvar finns kålen och rotfrukterna. Säsongen för nordiska sommargrönsaker är definitivt slut, men de odlas ännu i södra Europa. Växthusen i norra Europa kräver från och med nu mycket energi för uppvärmning och belysning under vinterhalvåret. Vi får därför ha lite extra kolla på ursprungsmärkningen när vi plockar varor i grönsaksdisken. Välj inom Europa.

I oktober märker vi tydligt skiftet i butikernas sortiment. Rotsaker och kål tar allt större plats och många grönsaker importeras. Välj gärna svensk frukt nu när lokala päron, plommon och äpplen mognar. 

Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import


Nytt i säsong:
Högsäsong, passa på!
Sista chansen denna säsong:
  • Björnbär från Sverige
  • Brytbönor och vaxbönor från Nordeuropa. Från och med november importeras färska bönor från Sydamerika eller Östafrika. Köp istället frysta.
  • Champinjon, kantareller, trattkantareller och karljohn vars säsong i Skandinavien är över i slutet av oktober.
  • Dill, dragon, gräslök, oregano och rosmarin odlad på friland och såld på knippe övergår snart till energikrävande växthusodling i svart plastkruka. Köp färska knippen nu och frys in. Välj torkade kryddväxter följande månader.
  • Druvgurka (växteråsgurka, frilandsgurka, inläggningsgurka)
  • Frisésallat, isbergssallat, rosésallat frilandsodlad i Skandinavien. Från och med november sker import från Medelhavsområdet. Välj andra grönsaker.
  • Kronärtskocka från Sverige. Från och med november importeras kronärtskocka från Sydeuropa.
  • Majs vars säsong i södra Nordeuropa slutar nu. Övrig tid på året långa transporter och miljömässigt dålig industri. Välj ekologisk konserv övriga året.
  • Mangold från Skandinavien eller frilandsodlad i Nederländerna. Från och med november importerad från Sydeuropa.
  • Pak choi från Nordeuropa.
  • Plommon från Skandinavien.
  • Squash / zucchini odlad på friland i Skandinavien, säsongen slutar i november.
  • Det hållbara fisket av flundra och makrill avslutas i början av november då fisken påbörjar sin lek. Läs med i WWF:s Fiskguiden om hållbara val av matfisk.

Se alla salladsgrönsaker i säsong HÄR

I säsong är även dessa varor som importeras.
Se inköpslista oktober för ursprungsmärkningar att ha koll på.

  • Apelsin
  • Aubergine
  • Avocado
  • Bakpotatis
  • Citron
  • Clementin/Satsumas
  • Fikon
  • Melon
  • Sötpotatis
  • Vindruvor
Ny i säsong: granatäpple

Högsäsong: svenska päron

Högsäsong: alla sorters kål

Sista chansen: Svenska brytbönor (haricots verts, vaxbönor)

Klimatsmarta recept att laga i oktober

Frukt och bär
Kål
Butternut pumpa
Bönor
Mandelpotatis
Mangold
Squash / Zucchini
Svamp
Övrigt gott i säsong att laga



Populära inlägg