Äppelmust

Nu har vi lokalt producerad äppelmust på höstens marknadsdagar. 500 ml i brun glasflaska med bygelkork. Musten är varmt gul i färgen.


Gröna Villans trädgård har nio äppelträd som alla är väldigt gamla och enormt stora. Träden har skött sig själva och inte blivit beskurna på flera årtionden. Trots sin vildvuxenhet har de gett bra med frukt de flesta år. Träden är såklart obesprutade och är så "naturligt ekologiska" som de kan bli. I år har vi haft ett riktigt äppelår då flera av träden dignar av frukt.


Våra äpplen sorteras, badas och delas. Klyftorna krossas och läggs sedan i press. Musten silas innan den pastöriseras. I denna process exponeras fruktköttet för luften och oxiderar, vilket färgar en del av äpplet brunt. Denna kemiska reaktion bidrar till att även musten får en svagt brun färg.


Äppelmust är naturligt grumlig när den tillverkas. Filtrerad äppelmust förlorar mycket smak och därför låter vi våran äppelmust vara silad men ofiltrerad. Musten förblir då något grumlig, men behåller de intensiva smakerna. En flaska som får stå skiktar sig ofta så att eventuella partiklar faller till botten.

Nypressad oxiderad must av röda äpplen

För att förlänga hållbarheten pastöriseras musten innan den tappas upp på flaskor. 

Pastöriserad must tappad på flaskor med en varm gul färg. Något klarare när den skiktat sig.

Populära inlägg