Kalkon

Denna artikel ingår i vår serie Mat och Klimat där vi samlar information om klimatsmart mat. 

Fågel är ett av få djurslag som kan anses vara riktigt klimatsmart, förutsatt att djuren utfodras med hållbart foder. Genom att välja svensk fågel gör vi ett klimatsmart val och värnar om vår svenska djurhållning.


Ett hållbart val av fågel är svensk kalkon. Genom att välja kött från kalkon minskar vi konsumtionen av rött kött och chark. Kalkoner är storvuxna fåglar och ger mycket mer kött än en slaktkyckling, vilket innebär att det går åt färre individer. Det minskar även trycket på produktionen av slakthöns. Genom att stötta svensk uppfödning av fågel säkerställer vi även en bättre djurhälsa och reglerad användning av läkemedel, vilket ofta är problem för importerad fågel.

Producenter och produkter

I Sverige är det främst uppfödare anslutna till Ingelsta Kalkon som erbjuder livsmedel av kalkon. I vanliga livsmedelsbutiker finns idag flera olika produkter av kalkon från Ingelsta Kalkon: bacon, bröst, burgare, filé, färs, hel kalkon, kassler, klubbor, korvar, köttbullar, pastrami, prosciutto, pulled turkey, rökta påläggsskivor, salami, skinka och stek. Läs om produkter från Ingelsta Kalkon

Det finns även ett flertal andra Svenska producenter som alla tillverkar charkpålägg av kalkon. Bland andra Lönneberga, Jakobsdals och Brödernas. Övriga produkter är importerade vilket innebär andra regelverk kring uppfödning och hälsosäkerhet.

Matlagning

Kalkon kan användas på många olika sätt i matlagningen. Liksom vid tillagning av kyckling är det viktigt att tänka på hygien och temperatur. Med inspiration från receptsamlingar är det enkelt att hitta något som passar. 

Receptsamlingar:
Ingelsta Kalkon

Miljöpåverkan från fodret
Det främsta skälet till fågelproduktionens miljöinverkan kommer från framställningen av foder. Kalkoner är inte lika bra som kycklingar på att omvandla proteinrikt foder och spannmål till kött. Därför kräver kalkonerna mer foder än kyckling i förhållande till mängden kött de producerar. Utsläppen av växthusgaser är därför marginellt större för kalkon än för kyckling. Utsläppen av växthusgaserna kommer främst från foderframställning, bränsleanvändning i jordbruket och utsläpp från gödseltillverkning, samt lagring och utsläpp av gödselmedel. Kalkoner och höns som fodras med soja bidrar även till skogsskövling och minskad biologisk mångfalt i de länder där soja odlas. Länk

Uppfödning i Sverige
Svenska kalkoner kommer från föräldrafåglar som främst importeras från Storbritannien. De lägger ägg i Sverige, som sedan flyttas till kläckeri i Västergötland. Kycklingarna flyttas sedan till den gård i Skåne där de kommer födas upp fram till slakten hos Ingelsta Kalkon. Transporten från uppfödare till slakt inom Skåne är relativt kort. Djuromsorg Ingelsta Kalkon

Minikalkoner säljs hela kring 4,5 kg. Stora kalkoner väger över 14 kg och används för styckning och charkråvara. Av de större sorterna slaktas hönorna efter ca 10 veckor då de väger ca 5 kg, medan tupparna slaktas efter 20 veckor då de väger ca 18 kg. 

Fodret innehåller främst svenskt spannmål, men även en del soja, raps och ärtor. All soja ska dock vara verifierad via Lantmännen eller Svenska Fågel. Fodret ska även vara fritt från antibiotika och GMO.

Svensk Fågel - en märkning med garantier
Sverige har en av världens strängaste djurskyddslagar. Via branschorganisationen Svensk fågel följer uppfödare även ett unikt omsorgsprogram som ska säkerställa god djuromsorg och hygien, samt klimatsmart uppfödning. Märkningen garanterar även att hela livsmedelskedjan från kläckning till försäljning är genomförd i Sverige.


Näring

Kött från kyckling och kalkon anses nyttigare än rött kött då de innehåller mindre fett och mer protein. Kött från kalkon och kyckling är magert och innehåller hälften så mycket energi som kött från gris och nöt. Innehållet av fett är därtill minimalt med ca 1 g fett / 100 g kött. Innehållet av protein är dessutom större i kalkon och kyckling, än det är i gris och nötkött. Fågel är en bra källa till de flesta vitaminer och mineraler, särskilt K-vitamin, fosfor, kalium och selen. 


Vild amerikansk kalkon

















































.

Populära inlägg