Färska kryddor

Färska kryddor är underbara i matlagningen och en planta i köksfönstret ger tillgång till färska kryddor större delen av året. 

Kallsådd och plantor i kruka
Vi sår de första kryddörterna i januari-februari för att kunna sälja plantor under våren. Vissa kryddor är leveransklara som plantor från mars, andra säljs senare under våren. Se under Aktuellt vilka plantor som finns tillgängliga just nu. Våra kryddväxter i kruka odlas i KRAV-märkt jord från säck.
  • Basilika: storbladig grön "klassisk" & purpurfärgad
  • Citronmeliss
  • Dragon
  • Mejram
  • Oregano
  • Persilja: bladpersilja och kruspersilja
  • Salvia
  • Timjan
Våra kryddplantor i slutet av februari

Knippen
Till sommaren planterar vi ut plantorna i växthusen och på friland. När de kommit igång och ger stor skörd säljer vi även färska kryddor i knippen. 

Dessa sorter odlar vi i år:
  • Basilika - citronbasilika, purpurbasilika, klassisk storbladig söt basilika

  • Cintronmeliss
  • Citrontemynta - citronbergamot, starkt aromatisk, blommor och blad används som färskkrydda eller te

  • Dill
  • Dragon

  • Gräslök - klassisk, samt en variant med smak av vitlök

  • Lagerblad - skördas färska från vår buske

  • Libbsticka - en mindre mängd färska eller torkade blad kan ersätta buljong i matlagningen

  • Mejram

  • Oregano - Grekisk oregano

  • Pepparmynta - innehåller pepparmyntsolja, starkt aromatisk för te mm.

  • Persilja - kruspersilja, bladpersilja

  • Piplök - uppblåsta stjälkar för råkost och matlagning

  • Salvia
  • Timjan

Oregano, pepparmynta och timjan

Pepparmynta

Kruspersilja

Den klimatsmarta säsongen för färska kryddor varierar för de olika sorterna. Läs gärna vårt inlägg om kryddor utanför säsong

Klimat- och miljöpåverkan
Konsumtionen av färska kryddor är inte lika stor som av andra vegetabiliska livsmedel, men våra val har ändå stor betydelse. För värmekrävande växter anses odlingsmetoderna generellt vara mer klimat- och miljöbelastande än transporterna. I valet mellan svenska eller importerade produkter rekommenderas därför svenska örter under odlingssäsongen och gärna ekologiska.

De flesta kryddörter drivs fram i växthus och säljs främst som plantor i liten svart plastkruka. Under vinterhalvåret behövs energikrävande uppvärmning av växthusen och artificiell belysning. Kryddörter säljs också som knippen. Under sommaren kan många kryddörter odlas på friland i Sverige och dessa är minst energikrävande. Under vinterhalvåret importeras knippen från södra Europa. 

Förpackningar, kylförvaring och kyltransporter utgör en stor del av de färska kryddornas klimat- och miljöpåverkan. Kryddornas känslighet innebär också ett relativt stort svinn.
  • Köp svenska kryddörter i slutet av sommaren och frys in inför vintern
  • Köp torkade kryddor.
Mejram

Oregano

Timjan

Lagerblad

Olika sorters basilika

Liten planta citrontemynta

Purpur basilika

Bladpersilja





























.

Kommentarer

Populära inlägg