Paprika

BESTÄLL PLANTOR

I mars går det även att beställa plantor som blir leveransklara i april-maj. Plantorna är ca 9-10 veckor gamla vid försäljning vecka 18. Plantor kan även hämtas upp direkt från oss önskad vecka i april för lägre pris. 

Ange önskad sort, antal, storlek och leveransvecka. Förskottsbetalning kontant eller swish. Bokning 073-6345428 eller gronavillan.tierp@gmail.com 


Snart har vi lokalt och hållbart odlad paprika - ett klimatsmart val!


Paprika är en lyxig och älskad grönsak som vi kan unna oss och njuta av i slutet av sommaren. Med en kort odlingssäsong i Sverige från slutet av juli till början av september är utbudet av svensk paprika ytterst begränsat. Under sommaren värms växthusen av solen och lokalt kan det finnas svensk frilandsodlad paprika. 

I år odlar vi dessa sorter:
  • Beaver Dam: mindre röd sort med antydan till chili
  • California Wonder: klassisk röd paprika
  • Chocolat: större chokladfärgad paprika med högt innehåll av karoten
  • Corno di Toro Rosso: röd spetspaprika upp till 25 cm
  • Gourmet: en större orange paprika
  • Hungarian Boldog: röd kryddig paprika med antydan till chili
  • King of the North: klassisk röd "köpe-paprika"
  • Marconi Rosso:  röd avlång sort

Alla våra plantor är odlade från frö i februari. Plantorna har fått växa inomhus under växtbelysning och gödslats med ekologisk flytande näring. I takt med att plantorna vuxit har de planterats om i KRAV-märkt jord. I maj blommar de flesta plantor och flyttas till växthuset. Där planteras de om till odlingslådor eller större hinkar med vattenmagasin. Under sommaren gödslas de med bokashi (fermenterad kökskompost) och ekologisk grönsaksgödsel. Växthuset saknar uppvärmning och plantorna är helt obesprutade.

I juni kan vi skörda de första tidiga sorterna. Samtliga plantor brukar vara överösta med blommor. Vissa sorter ger endast frukt i kronan medan andra sorter även utvecklar blommor utmed stammen. Vi hade ca 25 paprikaplantor förra året och räknar fick en stor skörd till och med september.

California Wonder

Marconi Rosso 

Chocolat

Gourmet


Paprikans miljö- och klimatpåverkan

Paprika är en av matens största miljö- och klimatbovar. Eftersom paprika kräver mycket värme odlas de i uppvärmda växthus som kräver stora mängder energi. Växthus i norra Europa kräver även växtbelysning för att kompensera frånvaron av solljus de mörkare månaderna. Paprika importeras också långa sträckor från varmare länder där de odlas på friland. Känsligheten mot sjukdomar innebär att paprika besprutas hårt om de inte är ekologiska. De är också känsliga för transport vilket innebär ett visst svinn på vägen från odlare till konsument. För att minska svinnet förpackas många paprikor i plast, vilket ökar användningen av fossilt bränsle men samtidigt minskar svinnet. Kilopriset på importerad paprika ökar ofta när de odlas utanför säsong och är då ofta mer klimatbelastande.

Mest klimatsmart är att köpa ekologisk paprika från Europa i juli-september. Då värms växthusen upp av solen och de går även att odla på friland. Övriga året får vi sedan längta efter paprika och välja andra alternativ i grönsaksdisken.


Plantorna börjar blomma redan i april.

Den första paprikan 2 cm stor.

Grön paprika skördas omogen

Mogen paprika ändrar färg och får sötare smak

Paprikor växer utmed plantans stam




























.




Populära inlägg