Chili

Från juli går det att köpa de första mogna chilifrukterna och sedan har vi chili fram till hösten. För er som vill handla chili eller plantor, se under Aktuellt och Tierps Matnod. Vi har flera olika sorter, men vi är inte tillräckligt tuffa för de allra starkaste sorterna.

Släktet Capsicum

Chilifrukter och paprika tillhör samma släkte Capsicum. Det finns fem arter med olika egenskaper.

  • Inom arten Capsicum annuum, spansk peppar, återfinns söta och heta paprikor, cayennepeppar, jalapeño, padron och peperoni. 
  • Capsicum baccatum, även kallad bärpeppar, ger starkare frukter. 
  • Capsicum frutescens, flerårig spansk peppar, tex pirp-piri och tabasco.
  • Capsicum pubescens, är en egen grupp från Central och Sydamerika som inte är lika vanlig att odla. Kallas ibland rokotopeppar, rocoto, locoto eller manzano. Plantorna kan bli till små träd.
  • Capsicum chinense, havannapeppar är arten där de allra starkaste chilifrukterna återfinns, tex habanero.

Hetta och styrka hos chilifrukter

Chilifruktens styrka orsakas av ämnet kapsaicin vars koncentration mäts i Scovillegrader där höga tal anger mer hetta. 

Hur stark en chilifrukt är beror även på hur de odlas. Generellt anges att en mager jord ger hetare frukt. För vissa sorter kan hettan variera mellan enskilda frukter. Kapsaicin är fettlösligt och det är därför lämpligt att äta eller dricka feta livsmedel tillsammans med chilikryddad mat. Vatten sprider hettan i munnen istället för att lindra. 

Första skörden av cayenne, maj 2020

Sorter vi odlar 2022

  • Aji Habanero, C baccatum, 2500-5000 Scoville. Trots namnet är detta ingen habanero, men sägs ha samma rökiga fruktiga smak. Kan ätas färska i sallad eller till grillat, samt i chipotle. Kan även torkas och malas till pulver.

  • Anaheim, C annuum, 500-2500 Scoville. Kulturarv från ca 1900. 20 cm långa frukter. De gröna kan användas färska i sallader, grillas, fyllas och ugnsbakas. De röda är starkare. 

  • Bulgarian Carrot, C annuum,2000-5000 Scoville. Allround stark chili för chutney, marinad, salsa, starka såser och grytor. 

  • Cayenne, C annuum, klassisk chilipeppar. 30 000 - 50 000 Scoville. Vanlig att torka och mala till pulver eller chili flakes. Används även i starka såser.

  • Hot Lemon, C baccatum, Lemon Drop, 15 000 - 30 000 - 50 000 Scoville. Smak av citrus. Används bland annat till fisk. Kan torkas till pulver. (Detta är ej Habanero Hot Lemon som är mycket starkare)

  • Hungarian Boldog, C annuum, en spicy-paprika med mild hetta som kan klassas till de allra mildaste chilisorterna. Används färsk i sallad och salsa, till ajvar och andra såser, i ungersk gulasch eller torkas till paprikapulver. 0-100 Scoville.

  • Jalapeño, C annuum, Mexikansk chilipeppar. 2000-8000 Scoville. Används i all slags matlagning. Rökt och torkad jalapeño kallas chipotle. Kan skördas både gröna omogna och röda mogna.

  • Jamaican Bell, C baccatum, 100-14 000 Scoville. Sägs ha en citrusaktig och fruktig smak. Styrkan sitter främst i mellersta delen medan "vingarna" är mildare. Kan ätas färsk, ostfylld eller ugnsbakad. Kan även torkas. I år har vi övervintrat två plantor och sår nya från egna frön.

  • Peperoni Lombardo, C annuum, sötpeppar, mild peperoni från Italien. 1-500-2000 Scoville. Används i sallad, i inläggningar, grillad, friterad mm. Kan ätas i alla stadier men blir sötare när den mognat.

  • Padron, C annuum, tapas-peppar. 500-5000 Scoville, OBS stor variation i styrka mellan enskilda frukter. Traditionellt steks de i olivolja och havssalt och serveras som tapas. Omogna frukter plockas för att inte bli heta. Mognad till ljusrött ökar hettan.

Hur vi odlar chili

I januari sår vi gruppen Capsicum baccatum, dvs Aji Habanero, Hot Lemon och Jamaican Bell. Tidig februari sår vi hela släktet Capsicum annuum, dvs Anaheim, Bulgarian Carrot, De Cayenne, Jalapeño, Lombardo och Padron.


Små chiliplantor i januari 2021

Fröerna blötläggs ett dygn i ljummet vatten och bakpulver för att mjuka upp skalet och väcka fröet. Det skyndar på groningen och ökar chansen att fröerna kommer gro. Sedan läggs fröet i små krukor med chilijord och ställs varmt ovanpå ett element. När de grott ställs krukorna under växtbelysning. 

Jamaican Bell, januari 2021

I takt med att plantorna växer planteras de om i större krukor. För mindre plantor använder vi anpassad chilijord för att rötterna ska få förutsättningar att utvecklas bra. Vi gödslar med lakvatten från bokashi (vätska från fermenterad kompost). Vid slutplantering i växthus använder vi den jord som finns där.



I februari har de tidigaste plantorna utvecklat knoppar och i mars börjar de blomma och sätter frukt. I maj börjar frukterna skifta färg och mogna. Tidigast 2020 var Cayenne och Lombardo. Jalapeño börjar mogna i juni och Jamaican Bell så sent som i juli-augusti. 2022 har vi valt att så vissa sorter lite senare för att de inte ska blomma så tidigt som mars.

Cayenne slutet av mars 2020

Cayenne tidig maj 2020

Jalapeño maj 2020

Jamaican Bell, mitten av juni 2020

Jalapeño, slutet av juni 2020

Hot Lemon, juli 2021

Jamaican Bell börjar mogna, augusti 2020

Bulgarian Carrot, augusti 2021

Anaheim, augusti 2021

Lombardo, augusti 2021

























.





Kommentarer

Populära inlägg