Vitlök

När vitlökens blad viker sig och börjar vissna, då är det äntligen dags att skörda! Sedan hösten har vi pysslat om dem och väntat på detta ögonblick. Först ut att skördas är sorten Messidrome som säljs färsk, styckvis utan blast. Övriga får stå kvar ett tag till.

Dessa tre sorter odlar vi i år:
  • Cledor, obetat utsäde. En sen sort som går bra att lagra över vintern. Sorten kan flätas. 
  • Messidrome, ekologisk medeltidig sort.
  • Topadrome, går bra att lagra.
Messidrome

Vitlök som skördas tidigt ger små färska lökar utan klyftor där även blasten kan ätas. Vid senare skörd har löken bildat klyftor och blasten börjat vissna. Efter skört tas det yttre skalet och rotsystemet bort. Färsk vitlök kan säljas och ätas direkt, övriga hängs upp på tork och lagras inför höst och vinter.

Säsongens första skörd av vitlök. Messidrome.

Innan plantering är jorden grundgödslad med löv, gräsklipp och bokashi (fermenterad kompost). De är även tillskottsgödslade med hönsgödsel och kogödsel. Under sommaren täckodlas de med färskt gräs och vattnas med nässelvatten.

Vitlöken i pallkragarna sattes ut i slutet av oktober och vintertäcktes med löv. Där har vi sorten Cledor. Ca 120 klyftor sattes ut och de flesta klarade den milda och blöta vintern. I juni är de fortfarande relativt små, så vi hoppas att de får fart under sommaren och inför slutskörd innan frosten. Dessa kommer vi torka, fläta och lagra inför vintern. Några enstaka säljs istället styckvis.

Utsäde av sorten Cledor

Plantering av Cledor slutet av oktober

Höger schalottenlök Longor. Vänster vitlök Cledor. Juni

Sorterna Cledor, Messidrome och Topadrome planterades i hinkar som ställdes i garaget i mitten av december. De rotade sig snabbt och den första blasten växte fram redan i slutet av januari. Tidig vår ställdes hinkarna i tunnelväxthuset där de snabbt växte till sig när solen kom fram. Sen vår ställdes de ut i solen och täcktes med färskt gräsklipp. Messidrome skördade vi 1:a juli.

I tunnelväxthuset, slutet av februari
Mitten av april
Juni

Vitlök har sin svenska klimatsmarta säsong utspritt över året beroende på om den säljs färsk eller lagrad. Svensk färsk vitlök brukar finnas från maj till juli, men det är ovanligt med svensk lagrad vitlök. Tyvärr importeras både färsk och lagrad vitlök större delen av året. Tidigt på våren importeras den färska vitlöken från Sydeuropa. Den lagrade vitlöken som finns i butik året runt kommer ofta från Spanien och ända från Kina. Även den ekologiska lagrade vitlöken kommer från Spanien. Kolla gärna ursprungsmärkningen och välj från Europa. 

Populära inlägg