Tidig vår

Mars månad

Nu är våren äntligen här och det finns massor att förbereda. Den första snön på nästan tre månader föll i början av månaden och vi har fått flera dagar över +10 grader. Dagarna blir snabbt ljusare och växterna sträcker sig mot ljuset och mörknar i färgerna. Vi har snödroppar, krokus, scilla och tussilago som blommar i gräsmattan. Pioner och tulpaner är på väg upp och det är dags att rensa bland perennerna. Mars är på många sätt en härlig månad i trädgården då energin och idéerna spirar ikapp med grönskan.

STORA TUNNELVÄXTHUSET


Kålplantor täckta inför natten

Dagar med sol har temperaturen i tunnelväxthuset nått upp till 27 grader och vi har behövt vattna sådder och plantor ordentligt. De kallaste nätterna har det varit minus 9 grader, men alla plantor har klarat sig bra övertäckta med fiberdukar. I såbädden i tunnelväxthuset har vintersådderna av spenat, vintersallat, rädisor och morötter tittat upp. Även kallsådda sockerärter har kommit upp 5 cm. Dessa sådder ger inte mycket skörd, men det är ändå glädjande att se de små gröna bladen efter vintern.

I den första djupgrävda bädden har vi grävt ner bokashi (fermenterad kökskompost) och satt plantor av diverse kål som vi förodlat inne. Även den andra djupgrävda bädden är nu klar med blandade lager av lerjord, barkmull, hösilage och gödsel. Den långa odlingslådan för sötpotatis har vi också börjat fylla med jord, löv och hösilage.

I tunnelväxthuset har vi även ställt in ett litet växthus där vi förvarar kalla vårsådder. Här trängs nu diverse sorter av vallmo, blåklint, rosenskära, spanska jungfrun, bondbönor, sallat, mm.

Diverse lökar som planterades i hinkar under vintern har redan vuxit upp 25 cm. Vitlöken här inne är långt före vitlöken i pallkragarna. Vi har även satt klotlök och olika sorters allium som kommer ge fina blommor.

Lökar av Allium i hink

TÄCKODLING

Vi fick tre balar överblivet hösilage som kommer till stor användning i odlingarna. Det är balar som varit för torra eller för blöta att använda som djurfoder. Där grova växtdelar grävs ner bidrar det till en bättre struktur i vår tunga lerjord. De odlingar som täckodlas kommer lättare hålla fukten och kväva ogräset. Först täckte vi det nya kållandet som nu även fått fuktslangar installerade för bevattning och täckts med specialanpassat nät som skydd mot skadeinsekter. Vi har även täckt tre odlingsland för diverse pumpor, zucchini och (privat) potatis.

Kållandet täcks med hösilage

Nytt land för pumpor och potatis

ÖRTER OCH KRYDDVÄXTER

Det lilla lagerträdet har fått många nya lagerblad som vuxit sig riktigt stora och fina. Det Ostindiska citrongräset har klarat sina första tre månader och har blivit omplanterade och gödslade. Vi odlar även citrontemynta med smak av bergamott som kan användas som te. Vi har redan provsmakat årets första kruspersilja, oregano och salvia.

Lagerblad

Ostindiskt Citrongräs

Chili de Cayenne

Bland plantorna av chili har vår största planta av Cayenne hittills levererat massvis med frukter. Jalapeno är också på gång med frukt. Sorterna Jamaican Bell, Lombardo och Hungarian Black har ännu inte blommat.

Jalapeño

PLANTORNA INOMHUS

Tomat Vilma i fönstret

De två sticklingarna av tomat Vilma har vuxit till sig, blommat och har redan massor av tomater. Vi har ca 22 olika sorters tomater i år och flera av plantorna har redan börjat blomma trots att plantorna fortfarande är relativt småväxta. Genom att förvara plantorna i svalare temperatur kan vi driva upp små och knubbiga plantor som kommit längre i utvecklingen när det är dags för dem att flytta till växthuset.

I slutet av mars blommade den första plantan paprika och flera andra står med svällande blomknoppar.

Plantorna med små gurkor står i fönstren i söderläge och vi har redan skördat de första av sorten Miniature White.

Gurka Miniature White

Gurka Rhensk druv Hg



Hej från tunnelväxthuset 1 april!

Populära inlägg