Säsongsmat Juni

Juni är den första riktiga sommarmånaden. Temperaturen håller sig oftast över nollan på nätterna, även om frosten ännu kan överraska oss. Nu när jorden reder sig kan vi så och sätta ut plantor och sättpotatis. Svenska odlingar på friland har kommit igång i södra Sverige. Växthusen värms till stor del upp av solen och kräver inte lika mycket energi. Varje vecka dyker nya svenskodlade primörer upp i grönsaksdiskarna. Nu är det hög tid att välja svenska råvaror och undvika de importerade. Vissa exotiska frukter och grönsaker som kan odlas på friland i Europa inleder sin säsong nu och kanske kan räknas som närodlade eftersom de inte odlas i Sverige.

Läs om råvaror som är i säsong denna månad:
Säsongsmat - klimatsmart och närodlad säsongsmat
Äkta Vara - närodlad säsongsmat, även import


Nytt i säsong från Sverige
  • Brytbönor, haricots verts, sockerärt och vaxbönor inleder sin säsong i slutet av månaden. De har en kort säsong under sommaren och importeras övriga året från Östafrika och Sydamerika, ofta med flygtransport.
  • Gurka odlad i Sverige är odlad i uppvärmda växthus under våren. I slutet av månaden är svensk gurka ett bättre val.
  • Jordgubbar. Välj gärna ekologiska då jordgubbar besprutas hårt även i Sverige.
  • Kryddväxter som odlas på friland säljs som knippen medan kryddor i kruka odlas i växthus. Nytt i säsong är basilika, citronmeliss, dill, dragon, mynta, oregano, rosmarin, salvia, timjan. Köp gärna extra mycket färska svenska kryddor och frys in inför vinterhalvåret. Butikernas kryddor importeras och odlingen på vintern kräver uppvärmda växthus.
  • Kål som skördas nu är t.ex. broccoli, spetskål och vitkål. I slutet av månaden kommer även blomkål, romanesco och salladskål. Vitkål besprutas ofta.
  • Lök som skördas nu och säljs färsk en kort tid är t.ex. gul lök, piplök/salladslök, schalottenlök och silverlök. Övriga året lagras de eller importeras.
  • Sallat av olika sorter. Batvia, frisé, huvud, isberg, plock, roman, rosé, rucola. Välj gärna sallat som säljs i knippe eller påse som kan ha odlats på friland. Sallat i kruka odlas i växthus.
  • Tomaterna är äntligen här och finns till september. Odlas i solvärmda växthus.
  • Zucchini / squash är odlade på friland.
Högsäsong i Sverige, passa på!
  • Färskpotatis är årets nyskördade potatis och finns till september.
  • Vitlök finns färsk en kort tid. Övriga året lagras de och importeras ofta från Kina.
Sista chansen för svenskodlat
  • Kålrot har lagrats länge och gör ett kort uppehåll under sommaren innan de nya skördas i september. 
  • Sparris kanske kan finnas kvar första veckan i juni. Resten av året importeras sparris och transporteras ofta med flyg. Ett klimatmässigt bättre val är mangold vars stjälk används som sparris och bladen som spenat.
  • Vinterpotatis som lagrats sedan hösten ersätts nu av färskpotatis och återkommer i oktober.

Se alla salladsgrönsaker i säsong HÄR.

I säsong är även dessa råvaror som importeras:

Aprikoser: Spanien
Citron: Spanien, ekologisk från Sydafrika
Fikon: Brasilien
Gurka: Nederländerna
Melon: Spanien
Rädisor: Nederländerna
Sparris: Tyskland, Italien, Spanien
Vitlök: Spanien

Nya i säsong: svenska ekologiska jordgubbar

Nya i säsong: svenska tomater

Nya i säsong: svensk kål som broccoli

Nya i säsong: svensk zucchini / squash

.



Populära inlägg