Svensk hönsfärs

Fågel är ett av få djurslag som kan anses vara riktigt klimatsmart, förutsatt att djuren inte fodras med importerade sojabönor. Genom att välja svensk och ekologisk fågel gör vi ett klimatsmart val. Läs mer i WWF:s Köttguiden om val av kyckling.

Ett hållbart val av fågel är våra svenska ekologiska värphöns. Genom att välja kött från svenska värphöns gör djuren dubbel nytta, samma fågel kan ge oss både ägg och kött. Tillväxten hos värphönsen skiljer sig åt från slaktkycklingarna och därför finns färs men inga filéer.



Idag produceras svensk ekologisk hönsfärs av Skånska New Generation Chicken och Scandinavian Organics. De erbjuder hönsfärs, köttbullar, pannbiffar och hönsbuljong.

Utbudet i buktikerna är begränsat och det finns stora lokala variationer beroende på efterfrågan. Online har hönsfärs funnits i sortimentet hos Mat.se och Matspar.se och Nätmat.se, men låg efterfrågan minskar butikernas vilja att ha kvar produkterna. Fråga gärna i er lokala butik om de kan ta in hönsfärs i sitt sortiment.

Flera olika kockar och matprogram har utvecklat recept speciellt framtagna för hönsfärs.





Populära inlägg