Pynt till påskris

Våren är här och det är två veckor kvar till påsk !

Nu längtar vi efter färg och grönska både ute och inne. Naturen står i centrum och det gäller även påskpyntet. Naturmaterial skapar genuina vårkänslor i riset och är dessutom ett hållbart alternativ till de klassiska fågelfjädrarna och plastäggen.


Nu har vi ett fåtal av våra uppskattade påskris till försäljning


Dekorationerna tillverkar vi själva av sommarens torkade blommor och färgglada fjädrar i 100% ull.


Påskris med pynt 150 kr

KÖP DITT PÅSKPYNT FRÅN OSS


PÅSKRIS 150 kr

1 påskris innehåller 5 st knoppande grenar av schersmin med 10 torkade blommor och 10 fjädrar av ull. Pyntet är monterat på grenarna och går att lossa och spara till nästa år. Bladen kommer vara fullt utslagna innan påskhelgen.


TORKADE BLOMMOR

5 st blandade sorter 40 kr

10 st blandade sorter 70 kr

15 st blandade sorter 90 kr


FJÄDRAR AV 100% ULL

10 st blandade färger 70 kr



Först att boka får ta med dessa glädjespridare hem!


Bokas med SMS till 073-634 54 28


Hämtas upp hos oss på Bergsgatan 2 D i centrala Tierp


Betalas kontant eller med Swish


Förra året var efterfrågan stor och vi sålde slut på det lilla lager vi hade. Målet att ha fler ris i år gick om intet då våra schersminbuskar varit mycket uppskattade av rådjuren. Men vi har ändå många torkade blommor med ståltråd att sälja.


10 fjädrar av 100 % ull i blandade färger - 70 kr
10 st för 70 kr

10 blommor för 70 kr
10 st för 70 kr

15 blommor för 90 kr
15 st för 90 kr

Ta vara på sommaren


Vi använder de sorters blommor som är speciellt bra för torkning. I år har vi jätteeternell och japansk lykta, då de flesta roseneterneller och all risp förstördes av regnet i somras.


Att tillverka påskpynt av torkade blommor är ett pilligt och skört hantverk. Torkade blommor behöver hanteras varsamt och därför använder vi dem på olika sätt. Blommor med stadig stjälk lindas med ståltråd klädd i jute, vilka sedan fästs i påskriset genom att viras runt grenen. Blommor utan stjälk limmas ihop och hängs upp med ståltråd.


Vid hantering hålls blomman i stjälken för att inte skada blommorna. Placera blomman på en gren som passar dess form, forma inte blomman efter grenen då stjälken kan gå av. Ståltråden lindas runt grenen för att hålla blomman på plats.


Varsamt hanterade kan torkade blommor användas i påskriset under flera år. De bör förvaras torrt och mörkt i askar för att hålla sig fina länge.




Välj hållbara material


Numera efterfrågas produkter som är hållbart framtagna. I påskris uppskattas genuina naturmaterial och pynt som håller länge. Ibland går dessa egenskaper att kombinera, i andra fall får man välja mellan material och hållbarhet.


Genom att välja naturmaterial som växter, papper, trä, lera, tyg och garn påverkar vi utbudet i butikerna genom konsumentkraft. Det innebär helt enkelt att vad vi väljer att köpa kommer det att produceras mer eller mindre av. Om fler väljer hållbart påskpynt kommer utbudet av dessa att öka i butikerna.




Baksidan med industrin av påskfjädrar


Färgade duniga påskfjädrar är populära att ha i riset. Många påskfjädrar tillverkas av syntet, medan andra kommer från fågelindustrin och importeras från andra länder. Då det saknas krav på ursprungsmärkning för dun och fjädrar är det svårt att få kunskap om varifrån de kommer. Att välja påskfjädrar från fågel innebär därför stor osäkerhet kring djurens hälsa och välfärd. I vissa fall plockas fjädrarna från levande fåglar, medan andra fjädrar plockas från döda fåglar efter att de avlivats. All matfågel plockas efter avlivning, men i Sverige kasseras de istället för att användas till produkter med dun eller fjäder. Påskfjädrar som säljs i Sverige tros komma från kalkoner som föds upp i USA och Asien. Fjädrar från USA skickas dessutom ofta till Asien för att färgas innan de säljs vidare.


Produktionen av påskpynt är enorm och transporterna långa. När pyntet används som en engångsvara bidrar det dessutom till större konsumtion, avfallshantering och energiförbrukning.






GLAD PÅSK !































.



.

Kommentarer

Populära inlägg