Slow Flowers-rörelsen

Rörelsen som engagerar svenska blomsterbönder och levererar miljömässigt och lokalt odlade blommor i säsong. 

  • Småskaliga lokala blomsterbönder och snittblomsodlare.
  • Hållbara och hantverksmässiga odlingar.
  • Garanterat giftfria odlingar.
  • Säsongen styr utbudet av blommor.
  • Lokalt odlade blommor istället för import.

Ett hållbart alternativ

Att handla lokalt och hållbart har fått allt större betydelse och allt fler får upp ögonen för närodlade blommor. De småskaliga blomsterodlarna runt om i landet är de enskilt viktigaste leverantörerna av hållbara blommor. De är dessutom det mest effektiva sättet för konsumenter att påverka konsumtionen av hållbara blommor. 

Baksidan med den storskaliga industrin kring snittblommor har uppmärksammat de allvarliga problemen med besprutning, långa transporter, genbanker och osäkra arbetsvillkor. Liknande problem återfinns även hos storskaliga svenska blomsterleverantörer. Efterfrågan på ett alternativt utbud med lokalt och hållbart odlade blommor på marknaden konkurrerar numera med den enorma importen av de blommor som konsumeras i stora mängder varje år.

Allt fler småskaliga blomsterbönder har tillsammans anslutit sig till den internationella slow flowers-rörelsen. Att handla direkt från lokala blomsterbönder anslutna till slow flowers-rörelsen är därför det bästa sättet att påverka.

GRÖNA VILLAN's blommor

Tillsammans gör vi skillnad!

Slow flowers

Begreppet Slow Flowers är en motsvarighet till Slow Food, som båda syftar till en småskalig och hållbar produktion. Det innebär att odlingen till stor del bedrivs på naturens villkor och anpassas efter säsongen. Värmekrävande sommarblommor finns inte till försäljning mitt i vintern och exotiska blommor erbjuds inte på den svenska marknaden. Odlingen av blommor inom konceptet slow flowers är ett hantverk som värdesätts allt mer samtidigt som de vinner konsumentkraft.

Närproducerat med svenska blomsterbönder

Närproducerad mat känner de flesta till. Att stötta lokala producenter håller landsbygden levande och det bidrar även till det lokala miljöarbetet. Färre känner till att det finns en motsvarighet för blommor.

Småskaliga blomsterbönder skiljer sig från de större svenska odlarna som levererar stora mängder blommor till butiker runt om i landet. Istället driver dessa småskaliga blomsterbönder sin egen verksamhet och säljer blommor direkt till kund och lokala butiker. Många har en egen gårdsbutik och tar emot beställningar för speciella arrangemang. 

Blomsterbönder är på många sätt unika då engagemanget i hållbarhetsfrågor och kreativa lösningar hjälper dessa verksamheter att etablera sig. Människors intresse har gjort det möjligt för fler att kunna starta en småskalig blomsterodling. I takt med att kunskapen om lokala blomsterbönder ökar, så ökar även efterfrågan på hållbara snittblommor. 


Slow flowers-rörelsen startade i USA

Amy Stewart med boken Flower Confidential uppmärksammade 2007 problemen inom blomsterindustrin. Boken tar upp baksidan med det enorma utbudet av blommor som finns tillgängliga året runt. En industri som drivs fram hårt på bekostnad av klimat, miljö och planthälsa.


Debra Prinzing skapade begreppet Slow Flowers i sin bok med samma namn. Debra Prinzing startade även flera andra plattformar för rörelsen; The Slow Flowers Society, The Flowers Podcast samt Slowflowers.com


The Slow Flowers Society inspirerar till konsumtion av säsongens lokala och hållbart odlade blommor. Tillsammans med odlare, konsumenter och återförsäljare delas kunskaper och samarbeten som stärker etableringen av en hållbar blomsterindustri. (USA) 

The Flowers Podcast är en pod som drivs av Debra Prinzing i samtal med engagerade inom low flowers-rörelsen. Nya avsnitt varje vecka. (USA)


Slow flowers-rörelsen i Sverige

I Sverige är slow flowers-rörelsen relativt ny. De första blomsterbönderna startade sina verksamheter 2017 och 2018, men antalet odlare har ökat snabbt de senaste åren och är nu flera hundra runt om i landet. 

Blomsteruppropet startade 2019 i syfte att uppmärksamma närodlade och klimatsmarta blommor i säsong. Genom att fråga efter blommornas ursprung i butiker och hos florister visar vi att det har betydelse. Med kunskap kan man som konsument göra medvetna val. Odling av blommor på friland och odlingstunnlar som främst är ouppvärmda.

Snittblomsodlare i Sverige startades som en förening 2020 och den har nu över 150 professionella odlare anslutna. Föreningen samlar yrkesmässiga och hållbara odlare som delar erfarenheter och sprider kunskap om miljövänligt närodlade blommor i säsong. Medlemskapet innebär även en kvalitetsmärkning då kraven på hållbara odlingsmetoder gäller alla medlemmar. Här kan konsumenter hitta lokala blomsterodlare, men sökresultaten visar endast de odlare som är medlemmar i föreningen och inte övriga småskaliga entusiaster som odlar och säljer blommor.


Sociala medier

Inom sociala medier finns mycket information och många odlare vars verksamheter delar med sig av sitt arbete. 

#blomsteruppropet
#slowflowerssweden
#snittblomsodlareisverige

@Snittblomsodlare i Sverige
@paulina.velobloom
@enannanslagstradgard
@hannawendelbo
@fiddekullatradgard
@paulina.velobloom

Boken BLOMSTERBÖNDER av Lisa Ising

En bok som presenterar 25 slow-flowers odlare i Sverige, från Skåne till Västerbotten. 


Kommentarer

Populära inlägg